Binnenland

Grenscorrectie Gouda uitgesteld

DEN HAAG - De grenscorrectie waardoor de gemeente Gouda 365 hectare groter zou worden, gaat voorlopig niet door. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben dinsdag besloten dat de betrokken gemeenten Gouda, Moordrecht, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle na 2010 opnieuw met elkaar om de tafel moeten, zo werd vanmorgen bekend.

Regioredactie
29 November 2007 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
WADDINXVEEN – Recreatiegebied ’t Weegje is nu eigendom van de gemeente Waddinxveen, maar de kans is groot dat het over enkele jaren bij Gouda wordt gevoegd. Die gemeente kampt met ruimtegebrek. Waddinxveners zijn niet blij met verandering: „Ik heb niets m
WADDINXVEEN – Recreatiegebied ’t Weegje is nu eigendom van de gemeente Waddinxveen, maar de kans is groot dat het over enkele jaren bij Gouda wordt gevoegd. Die gemeente kampt met ruimtegebrek. Waddinxveners zijn niet blij met verandering: „Ik heb niets m

Wellicht lost het probleem zich dan gedeeltelijk vanzelf op, omdat de provincie wil dat Gouda en Waddinxveen gaan fuseren.Gouda zit al jaren te springen om ruimte. Bijna alle mogelijke bouwlocaties binnen de gemeentegrenzen zijn volgepland en voor bedrijven die zich in de gemeente willen vestigen is nauwelijks plaats. Gouda wil daarom polder de Gouweknoop van Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle overnemen, en bedrijventerrein Distripark Doelwijk en recreatiegebied ’t Weegje van Waddinxveen.

De betrokken gemeenten willen daar echter niet aan meewerken. Ze vroegen de provincie om van de grenscorrectie af te zien en dit onderwerp na 2010 weer op de agenda te zetten. GS hebben dat verzoek gehonoreerd, ook omdat er allerlei fusietrajecten spelen in het gebied.

Het meest opmerkelijk is een mogelijke fusie tussen Gouda en Waddinxveen, waardoor de grenscorrectie op Waddinxveens grondgebied direct is opgelost. GS vragen beide gemeenten om te overleggen over een niet-vrijblijvende bestuurlijke samenwerking of samenvoeging. Voor 1 januari 2009 moet er een plan op tafel liggen.

Eerder waren er plannen waarbij Waddinxveen zou fuseren met Boskoop en Rijnwoude. Waddinxveen zag dat niet zitten, waardoor een vrijwillige fusie tussen Boskoop en Rijnwoude in 2011 volgens GS gewenst is. De gedeputeerden houden daarbij ook de optie open dat deze laatste twee gemeenten opgaan in één grote Groene-Hartgemeente met Bodegraven, Reeuwijk en Zoeterwoude.

GS zijn sowieso blij met het feit dat Bodegraven en Reeuwijk serieuze stappen zetten naar een vrijwillige fusie. Wel hebben zij de gemeenten nadrukkelijk verzocht om voor 1 juli 2008 besluiten te nemen zodat de fusie per 2011 gerealiseerd is. Ook juicht het provinciebestuur het voornemen van Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle om te fuseren, toe.

De SGP-fractie in Gouda vindt het jammer dat de uitbreiding van de gemeentegrenzen is uitgesteld. Fractievoorzitter A. W. L. de Wit: „Gouda zit gewoon klem. Op een oppervlakte van 18 vierkante kilometer wonen ongeveer 71.000 mensen. Er zijn weinig gemeenten waar de bevolkingsdichtheid zo groot is als in Gouda.”

De Wit noemt het een „opmerkelijke move” dat de provincie wil dat Gouda en Waddinxveen gaan fuseren. De SGP’er heeft al een naam voor de nieuwe gemeente gehoord: Gouweveen. „Wij grijpen de uitdaging om met Waddinxveen aan de slag te gaan met beide handen aan.”


„Gouda of Moordrecht, ’t maakt niks uit”
De 200 inwoners van polder de Gouweknoop mogen zich in de verre toekomst wellicht Gouwenaars gaan noemen. Blij zijn ze daar helemaal niet mee. Ook de vele bedrijven in het betreffende gebied zitten niet op een grenscorrectie of herindeling te wachten.

Verrommeld gebied, zo kun je de polder tussen Gouda, Waddinxveen en Moordrecht wel noemen. Niet alleen de rijkswegen A12 en A20 liggen in het gebied, ook de spoorwegen naar Rotterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn splitsen zich hier. Tegen de A12 ligt bovendien het bedrijventerrein Distripark A12, tussen de A20 en Gouda wordt het nieuwe bedrijventerrein Gouwepark ontwikkeld.

Toch is er tussen al die bedrijvigheid nog wel rust te vinden. In een weiland langs de Zuidelijke Dwarsweg -een smal boerenweggetje- graast een koppel schapen. Een vrouw wast de ramen van haar oude boerderij.

Loonwerker Izak van der Spek vindt het maar niets dat zijn woning en bedrijf mogelijk bij de gemeente Gouda gaan horen. Aan de ene kant is dat gevoelsmatig -„ik heb niks met Gouda”- aan de andere kant verwacht hij ook praktische problemen.

„Ik heb onlangs een stuk grond kunnen kopen en wil daar mijn bedrijf op uitbreiden. In Waddinxveen, waar we nu bij horen, ken ik de ambtenaren die erover gaan allemaal. Ik had goede hoop dat die uitbreiding door kon gaan. Maar als we bij Gouda gaan horen, zal de boel wel op slot gaan, ben ik bang.”

Aan de overkant van de weg begint de gemeente Moordrecht. Een boer die daar een varkensmesterij heeft, maakt zich niet druk over een grenscorrectie. „Of ik nu onder Gouda of onder Moordrecht val, het maakt niet uit. Ze doen overal even weinig voor je. Moordrecht kan wel heel emotioneel doen dat ze haar grondgebied kwijtraakt, maar het gemeentebestuur heeft zich nooit bekommerd om de kleine ondernemers in dit gebied. Dat zal Gouda ook niet doen, neem ik aan.”

De ondernemersvereniging van bedrijvenpark Doelwijk is fel tegen een grenscorrectie of herindeling waardoor het park bij Gouda gaat horen. Bestuurslid T. Los, directeur van DGS Wijnkopers BV, ziet het nut er niet van in en vreest hoge kosten.

„Wij hebben een jarenlange binding met Waddinxveen. Die plaatsnaam is bekend bij al onze internationale contacten. Nu we bij Gouda gaan horen moet dat worden veranderd. Dat gaat tonnen kosten. Denk alleen al aan het briefpapier en de belettering op de honderden vrachtwagens. We zullen die kosten zeker gaan verhalen op de provincie.”

Gerco Verdouw

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer