„Ouders op cursus over drankgebruik kind”
BARNEVELD - Ouders moeten voorlichting krijgen over het spreken over drankgebruik met jongeren. Dit bepleitte hoogleraar sociale wetenschappen Rutger Engels woensdagavond in Barneveld tijdens een congres over jeugd en alcohol.
Uit onderzoek blijkt dat ouders veel invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind, zei Engels, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Toch gebruiken ze die autoriteit niet altijd. „Ouders vinden het niet normaal dat hun kind op 8-jarige leeftijd alcohol gebruikt, maar als zoon of dochterlief 12 of 13 jaar is, versoepelen ze hun norm. Terwijl het op die leeftijd belangrijk is dat ze hun regels handhaven. Hoe later een kind begint met alcoholgebruik, hoe beter het is.”Engels pleitte daarom voor een cursus voor ouders over omgaan met het drankgebruik van hun kind. „Opvoedadviezen waarbij je kinderen alcohol leert drinken onder begeleiding werken vaak averechts. Ook jong in gesprek gaan met je kind, zoals sommige wetenschappers beweren, kan het tegendeel bewerken. Je maakt jongeren wakker op een moment dat ze er zelf nog niet aan toe zijn.”
Het belangrijkste advies van Engels aan ouders is zelf minder drinken en duidelijke regels stellen. „Kinderen van ouders die veel drinken, denken heel positief over alcohol. Ze associëren drank vaak met gezelligheid en feest. Ouders moeten zich weer bewust worden van hun invloed.”
Het congres was georganiseerd door de gemeente Barneveld. „Alcoholmisbruik is een van de grootste problemen van deze tijd. Dit gaat ook onze gemeente niet voorbij. Neem bijvoorbeeld het vele alcoholgebruik tijdens de evenementen van afgelopen zomer. Ik hoop dat deze avond dient tot het ontwikkelen van beleid in het welzijn van onze jeugd”, lichtte burgemeester Houben toe.
Volgens politiechef L. Verver is alcoholgebruik een maatschappelijk aanvaard gegeven. „Ik maakte recent mee dat een vader 200 kratten bier wilde inslaan voor een schoolfeest van zijn zoon. Ouders lijken niet door te hebben welke nadelige effecten er aan alcohol kleven.”
Dat die gevolgen ernstig kunnen zijn, hield Janine Bezem, hoofd van GGD Gelderland Midden, het publiek gisteravond voor. Alcohol tast onder andere het geheugen aan, kan leiden tot blijvende hersenbeschadiging en heeft invloed op de spier- en botgroei van jongeren. Dit jaar zijn er ruim 240 personen tot en met 17 jaar in het ziekenhuis opgenomen met alcoholvergiftiging.
Volgens Bezem moet de politie ouders van kinderen die te veel drinken flink aanpakken. „Als herhaaldelijk uit gesprekken blijkt dat zij het gewoon vinden dat hun dochter van 13 dronken is en het advies van de politie in de wind slaan, vind ik dat agenten melding moeten maken van verwaarlozing.”
Volgens Henk Keurentjes, schoolagent bij scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen, hebben veel ouders geen zicht op het drankgebruik van hun kind. „Hoeveel vaders en moeders zijn nog wakker als hun kind zaterdagavond na het uitgaan thuiskomt? Juist dan is het een goed moment om in gesprek te gaan over alcohol.”
Engels vindt dat vooral de landelijke politiek een belangrijke taak heeft in het bestrijden van alcoholmisbruik. „Uit verschillende onderzoeken blijkt dat verhoging van de prijs en de leeftijdsgrens het drankgebruik onder jongeren verlaagt. Maar tot nu toe dringen deze resultaten niet echt door in Den Haag.”
Ook gemeenten laten hun taak liggen, constateert de Nijmeegse hoogleraar. „Er is weinig tot geen toezicht op alcoholverkoop in Nederland. In de supermarkt moeten jongeren hun leeftijdsgenoten controleren. Sommige caissières zijn nauwelijks in staat te berekenen wat de leeftijd van iemand is bij het zien van een geboortedatum. Als supermarkten zich niet aan de regels houden, moeten de gemeente dat straffen, door bijvoorbeeld de winkel een dag te sluiten.”
Volgens wijkagent Nico van Maanen uit Barneveld ligt de schuldvraag niet bij een van de partijen. „Het is een gezamenlijk probleem. Als iedereen de verantwoordelijkheid neemt op zijn of haar eigen gebied, moeten we het alcoholprobleem uit de wereld kunnen helpen.”