Rechter Den Bosch: Borssele blijft open
Borssele blijft open, stelt directeur J. Bongers van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, nadat de rechtbank in Den Bosch woensdag een belangrijke juridische hobbel wegnam. De eis van de vorige regering, om met een miljoenendwangsom sluiting af te dwingen, is afgewezen. „We zijn blij met deze uitspraak en zullen de productie van stroom na 2003 zeker voortzetten.”
De staat spande in december 2000 een rechtszaak aan tegen de exploitant van de centrale, EPZ, die ontkende dat er afspraken waren gemaakt over sluiting. EPZ wilde de centrale langer openhouden. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat de staat er niet in is geslaagd het bewijs voor de afspraak te leveren.
De uitspraak komt nadat het nieuwe kabinet al had besloten dat sluiting van de centrale in Borssele niet hoeft. Het vorige kabinet wilde Borssele wel dicht hebben. Het moest daarvoor aantonen dat daarover afspraken met EPZ waren gemaakt. Daarom liet de staat onder anderen oud-minister Wijers van Economische Zaken getuigen. Die was ervan overtuigd dat de afspraken bestonden, al vond hij het vreemd dat ze nooit waren vastgelegd.
Oud-minister Pronk van Milieu had afgelopen zomer nog een noodwetje klaarliggen om de sluiting van de centrale te forceren. Hij maakte hiervan geen gebruik, gezien de nieuwe politieke verhoudingen.
De centrale gaat nu stappen ondernemen om de exploitatie voor de jaren na 2003 veilig te stellen. Het gaat onder meer om langlopende contracten voor de levering van splijtstof en het aantrekken van nieuw personeel. De centrale biedt werk aan zo’n 600 mensen. De directie zegt verder dat de centrale ten minste tot 2014 open kan blijven, „maar technisch kan de centrale ook daarna nog vele jaren mee.” Ruim voor het bereiken van die ontwerplevensduur wil EPZ met de overheid en andere belanghebbenden praten over de toekomst van de centrale.
Milieuorganisatie Greenpeace is teleurgesteld over de uitspraak, maar realiseert zich dat er juridisch „geen speld tussen is te krijgen. Uit alles blijkt dat er wel afspraken waren, maar dat die niet zijn vastgelegd. De staat heeft dit niet goed aangepakt”, zegt een woordvoerder.
Het ministerie van Economische Zaken bestudeert de uitspraak nog. Hoger beroep ligt niet voor de hand, gezien de afspraken in het regeerakkoord over Borssele. Kernenergie leidt niet tot uitstoot van het broeikasgas CO(in2( en past daarom volgens het nieuwe kabinet in de zogeheten Kyoto-afspraken. Bongers: „Met kernenergie kunnen we een brug slaan naar een duurzame energievoorziening die in de loop van deze eeuw in zicht kan komen.”
VVD-Tweede-Kamerlid Van Hoof zegt dat wat de liberalen betreft de kerncentrale tot 2013 of 2014 open kan blijven. Hij vindt dat voldoen aan de veiligheidseisen bepalend moet zijn.
De PvdA vindt het onverantwoord door te gaan met de kerncentrale omdat voor het afval nog geen oplossingen zijn gevonden. Kamerlid Crone betreurt het dat er met de uitspraak geen juridische belemmeringen meer zijn om Borssele open te houden.
De provincie Zeeland is vooral blij voor de werkgelegenheid, die blijft nu de centrale niet per se dicht hoeft. Zeeland heeft via nutsbedrijf Delta een belang in EPZ. Gedeputeerde Poppelaars (Energie) gaat ervan uit dat de centrale ten minste tot 2014 openblijft. „Over eventueel langer openhouden zullen we een nieuwe discussie moeten voeren.”