Geen extra tijd kamerontruiming
DEN HAAG - Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid voelt weinig voor de wens van de Tweede Kamer om nabestaanden langer de tijd te geven om de kamer van een overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis te ontruimen.
Volgens de bewindsvrouw kost de maatregel veel capaciteit. Als elke kamer na een overlijden drie dagen leegstaat, betekent het dat op jaarbasis in het hele land 225 plaatsen onbezet blijven, zo zei Bussemaker woensdag tijdens het afrondende debat over van de Volksgezondheidsbegroting voor 2008. De wens van de Kamer zal dan ook leiden tot langere wachtlijsten.Op dit moment moeten nabestaanden de kamers al vaak binnen een dag ontruimen. In verband met het rouwproces, het regelen van de begrafenis en dergelijke is het wenselijk dat de familie meer tijd krijgt, zo oordeelde de Kamer vorige week tijdens de eerste debatronde over de begroting.
Het idee om nabestaanden meer tijd te gunnen is afkomstig van SGP-Kamerlid Van der Vlies. Bijna alle fracties in de Kamer ondersteunen een motie die de staatkundig gereformeerde voorman hierover indiende.
De kritiek van Bussemaker is voor Van der Vlies geen aanleiding zijn motie in te trekken. „Integendeel. Ook de collega’s die de motie hebben ondertekend, hebben geen signalen afgegeven dat ze hier nu vanaf willen.”
De SGP’er vindt dat de staatssecretaris te eenzijdig kijkt naar de financiële consequenties: „Het gaat niet alleen om geld in het leven, in dergelijke situaties mag het ook gaan om piëteit. Nabestaanden moeten ook gelegenheid krijgen de zaken ordelijk te regelen en een rouwproces te ondergaan. Voor mij is het een teken van beschaving als de kamer niet voor de begrafenis ontruimd hoeft te worden.”
Als de Kamer de motie aanvaardt, is de bewindsvrouw min of meer gehouden aan uitvoering ervan. Het kabinet is dat niet verplicht. Bij het niet uitvoeren van moties, ontstaat er veelal een stevig politiek debat. Waarschijnlijk stemt de Kamer dinsdag over de motie.