Binnenland

Anne Frankboom krijgt uitstel van executie

AMSTERDAM - De Anne Frankboom aan de Keizersgracht in Amsterdam houdt voorlopig de wacht over het Achterhuis.

Van onze verslaggever
21 November 2007 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:18

De bezwaarmakers krijgen acht weken de tijd om met alternatieven te komen voor de kap ervan. Maar de Anne Frank Stichting overweegt burgemeester Cohen te vragen een noodmaatregel te nemen, zodat de boom alsnog kan worden geveld, zo werd woennsdagmorgen bekend.De monumentale kastanjeboom is wereldberoemd. Anne Frank schreef in haar dagboek over de inmiddels ongeveer 160 jaar oude boom. In maart dit jaar kreeg de eigenaar een kapvergunning van stadsdeel Centrum, omdat de 27 ton zware boom zucht onder tonder- en honingzwam. Een woordvoerder van de Anne Frank Stichting dinsdag bij de rechtbank: „De veiligheid van mensen is in gevaar. Er moet iets gebeuren.”

Voorzitter Els Iping van stadsdeel Centrum zei dat het besluit om tot kap over te gaan moeilijk was. „We hebben het besluit niet lichtvaardig genomen. We beseffen dat de Anne Frankboom een emotionele waarde heeft, daarom hebben we hem jarenlang begeleid.”

E. Koot van de Bomenstichting is blij dat de rechter acht weken de tijd geeft om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. „Er moet nu goed worden samengewerkt om tot geschikte alternatieven te komen.”

Er zouden twee gevaren aan de boom zijn: hij zou kunnen omwaaien én de stam zou kunnen breken. Omwaaien zal volgens Koot niet gebeuren. „We hebben een trekproef gedaan; de boom kan nog meer hebben dan windkracht 12. De bladeren zijn er nu ook uit, dus is de kans op omwaaien nog kleiner. We begrijpen dat er ingegrepen moet worden, maar er wordt niet gezocht naar alternatieven. De hele gang van zaken bevreemdt ons.”

Directeur H. Werner van Pius Floris Boomverzorging Amsterdam vindt dat de boom gekapt moet worden. Werknemers van zijn bedrijf zouden vanochtend om 7.00 uur beginnen met de operatie. Pius Floris onderzocht diverse malen de boom. Werner: „In september 2007 was nog 32 procent van het hout gezond, nu is dat nog maar 28 procent. De kwaliteit van de boom vliegt achteruit. Het is een onomkeerbaar afbraakproces. Bij 30 procent gezond hout kan hij nog blijven staan. Als het daaronder komt, wordt het gevaarlijk.”

Een tuinarchitect zocht naar alternatieven voor de boom. „Ik weet zeker dat hij niet op het Achterhuis kan vallen. Als de boom omvalt, is dat in noordelijke richting. We kunnen de kastanje zekeren door hem op 12 meter hoogte vast te maken aan het Achterhuis. Hij kan dan binnen 24 uur veiliggesteld zijn.”

Eigenaar H. Pomes van de Anne Frankboom vindt het plan om de boom te zekeren prima, „als het mij maar geen geld kost.” Directeur H. Westra van de Anne Frank Stichting vindt het geen goed idee. „Je laat toch geen stervende boom in de tuin staan? Ik plant liever een nieuwe, jonge kastanje.” Hij wacht de uitkomst van een nieuw onderzoek naar de ziekte van de boom af. Als daaruit blijkt dat de boom er inderdaad ernstig aan toe is en elk moment kan omvallen, vraagt Westra burgemeester Cohen een noodmaatregel te nemen.

De eigenaar van de boom bemoeit zich het liefst zo min mogelijk met de zaak. „Ik ben de juridische eigenaar. Ik vind dat ik hierover niet moet beslissen. Ik verlaat me op de gemeente, deskundigen en de Anne Frank Stichting. Maar als de kastanje op het Achterhuis valt, zijn de rapen gaar. Dan ben ik aansprakelijk.”

De rechter nam dinsdag zelf een kijkje bij de boom en liet zich informeren door een deskundige. Een paar uur later had hij zijn mening gevormd. De kettingzaag van Pius Floris mocht woensdagochtend vroeg zijn werk niet doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer