Laveren tussen onderwijs en politiek
NIEUW-LEKKERLAND - Raadslid, Statenlid, gedeputeerde, directeur van een pabo en programmamanager. Rinus Houtman (64) heeft 37 jaar bestuurlijke ervaring achter de rug. Als waarnemend burgemeester van Nieuw-Lekkerland plakt hij er nu nog zeker twee jaar aan vast. „Mijn grootste klus wordt de herindeling met Liesveld en Graafstroom.”
De provincie Zuid-Holland heeft een vruchtbare bodem voor SGP-burgemeesters. In Barendrecht heeft J. van Belzen de ambtsketen om, in Dirksland S. Stoop, in Liesveld G. J. Kats en per 1 december in Nieuw-Lekkerland M. Houtman. De benoeming van de laatste werd gisteren bekend. De politieke achtergrond van een burgemeester doet er niet zo veel toe, vindt Houtman. „Als burgemeester ben je er niet voor de partij, maar voor de bevolking.”Houtman begon zijn politieke carrière in 1970 als raadslid in Leiden. In 1980 werd hij Statenlid voor de gecombineerde SGP/RPF/GPV-fractie in Zuid-Holland. Negentien jaar later kon hij gedeputeerde worden in de provincie. Die kans liet hij niet liggen. Hogeschool de Driestar in Gouda moest op zoek naar een nieuwe directeur.
Bij zijn vertrek als gedeputeerde in 2003 liet Houtman aan commissaris van de Koningin J. Franssen al weten dat hij een baan als waarnemend burgemeester wel zag zitten, zo vertelde Houtman gisteravond. Maar eerst wachtte het onderwijs: Houtman gaf leiding aan het project Leerpark, waarbij vier scholen, tientallen bedrijven en de gemeente samen bouwden aan een park waar leerlingen vanuit het beroepsonderwijs moeiteloos het bedrijfsleven in rollen. Nu het project zijn afronding nadert, kwam het ambt van burgemeester in zicht.
U bent 64, anderen gaan op deze leeftijd met pensioen.
„Ach, ik ben er de figuur niet naar om nu al achter de geraniums te gaan zitten. Bovendien zal Nieuw-Lekkerland naar verwachting in 2010 fuseren met Graafstroom en Liesveld. Die twee jaar zijn nog wel te overzien.”
Kent u Nieuw-Lekkerland?
„Ik ken de streek. Ik was destijds gebiedsgedeputeerde voor Zuid-Holland-Zuid. Regelmatig was ik bij overleg tussen de Drechtsteden. Als ik in Alblasserdam was, kwamen er ook vaak bestuurders uit Nieuw-Lekkerland. De cultuur van die streek staat me wel aan.”
Wat wordt uw belangrijkste uitdaging?
„De herindeling in goede banen te sturen. Fuseren is een redelijk ingewikkeld proces. Nieuw-Lekkerland en Liesveld willen wel samengaan, maar Graafstroom wil alleen samenwerken. Dan is er al een zekere spanning. En dat zal nog wel vaker voorkomen. Maar ik heb de nodige ervaring met reorganisaties achter de rug. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iedereen staat te juichen. Er zijn altijd wel mensen die tegenwerken. Dat hoort er nu eenmaal bij.”
De vorige burgemeester van Nieuw-Lekkerland stapte op 15 oktober op, omdat er „een verschil van inzicht” was tussen de gemeenteraad en de burgemeester. Belandt u in een wespennest?
„Nee. Ik heb diezelfde vraag ook gesteld voordat ik solliciteerde, maar het bleek vooral om persoonlijke verschillen te gaan. Ik verwacht op dat punt geen moeilijkheden.”