Binnenland

RWI: Positie van ouderen baart zorgen

DEN HAAG - De arbeidsmarktpositie van oudere werklozen staat onder druk. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktenquête die voorzitter Jan van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) woensdagmiddag presenteerde.

Redactie economie
14 November 2007 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Uit de jaarlijkse enquête blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens verwacht dat de werkloosheid onder 50-plussers de komende jaren verder zal stijgen, ondanks de gunstige economische situatie en de grote personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Een derde van de 700 geënquêteerden die zich beroepsmatig bezighouden met de arbeidsmarkt, denkt dat ook.Het optimisme over de ontwikkeling van werkloosheid en werkgelegenheid gaat daarmee grotendeels aan de oudere werklozen voorbij, concludeert de RWI. Van Zijl noemt dit „buitengewoon zorgwekkend.” Volgens hem dreigt de positie van oudere werklozen op de arbeidsmarkt „een onaanvaardbaar groot sociaaleconomisch probleem” te worden.

Volgens Van Zijl verdient de groep oudere werklozen daarom topprioriteit. Dat begint volgens hem met het voorkomen van werkloosheid onder ouderen. „Dus moeten we hun positie binnen arbeidsorganisaties verbeteren en hen minder kwetsbaar maken.”

Dat kan volgens de RWI-voorzitter door middel van scholing. Maar dat moet wel van twee kanten komen, meent Van Zijl. „De oudere werknemer kan niet meer weglopen voor cursussen of trainingen.”

Uit de Arbeidsmarktenquête blijkt verder dat een meerderheid van de Nederlanders (61 procent) versoepeling van het ontslagrecht afwijst. Ook de ondervraagde arbeidsmarktspecialisten zijn in meerderheid (52 procent) tegen herziening van het ontslagstelsel.

In politiek Den Haag is versoepeling van het ontslagrecht een heikel thema. Minister Donner van Sociale Zaken wil het voor werkgevers mogelijk maken personeel te ontslaan zonder toets door de rechter. Hij denkt dat bedrijven dan eerder mensen zullen aannemen.

PvdA en ChristenUnie vrezen echter, evenals de vakbeweging, dat het plan van Donner de rechtsbescherming van werknemers te veel aantast. Werkgevers zij wel positief over de plannen.

Verder blijkt uit de enquête dat ruim 40 procent van de professionals meent dat er op de arbeidsmarkt nog „in hoge dan wel zeer hoge mate” gediscrimineerd wordt op basis van afkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer