OM: werkstraf voor incident Tjerk Hiddes
ARNHEM (ANP) - Matrozen en kaderleden van de marine moeten verschil zien tussen geintjes en mensonterende pesterij. Maar de HM Tjerk Hiddes bol stond van de zedendelicten, daarvan is volgens het openbaar ministerie niets gebleken.
De Tjerk Hiddesaffaire is teruggebracht tot twee incidenten, stelde het OM gisteren voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Vier militairen stonden daar terecht wegens betrokkenheid bij het opsluiten van een vrouwelijke matroos in een kist.Een matroos en een kaderlid sloten haar op, terwijl twee meerderen erbij stonden te lachen, aldus het OM. De aanklager eiste drie werkstraffen van 75 uur en tegen de matroos 50 uur werkstraf. Bij het andere incident werd dezelfde vrouw aan haar benen buitenboord gehangen. Justitie kon echter niet vaststellen door wie en vroeg vrijspraak.
De twee incidenten die de rechtbank gisteren onderzocht, vormden oorspronkelijk een onderdeel van een grotere aangifte door de marine. Die omvatte nog negen strafbare feiten, waaronder zedendelicten die door een andere vrouwelijke matroos waren aangekaart. Ze zouden vooral eind 2004 en begin 2005 hebben gespeeld tijdens de Golfexpeditie Enduring Freedom. Enkele verklaringen van deze klokkenluidster konden echter niet kloppen en voor andere zedendelicten was evenmin bewijs.
Voor de kwestie met de kist hoorden de 25-jarige V. B. uit Kuinre en de 24-jarige J. S. uit Nijemirdum respectievelijk 75 en 50 uur werk eisen. De 38-jarige R. M. uit Den Haag en de 33-jarige M. N. uit Den Helder hoorden als meerderen beiden 75 uur werkstraf eisen. In hun groepje heerste volgens het OM een sfeer van elkaar afdekken en om de brij heen draaien.
Wel vindt de aanklager het vervelend dat de verdachten steeds ten onrechte in verband worden gebracht met zedenzaken op de Tjerk Hiddes waarmee zij niets van doen hebben of die zelfs niet bestaan. Dat komt ook doordat ze zijn vervolgd voor aanranding volgens het militair strafrecht: een aanduiding voor een dreigend geweldsdelict, die niets met zeden te maken heeft zoals de aanranding volgens het normale strafrecht.
De advocaten van de vier militairen vinden dat er niet genoeg bewijs is voor hun betrokkenheid bij het opsluiten in de kist. Bovendien vrezen de verdachten dat zij nu de zondebok worden van het hele tumult dat door de klokkenluidster rondom de Tjerk Hiddes is ontstaan.
Uitspraak op 26 november.