Binnenland

PvdA wil belastingen verder ‘vergroenen’

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij PvdA wil dat het kabinet een stap extra zet in het zwaarder belasten van milieuvervuilend en het belonen van milieubewust gedrag.

12 November 2007 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 05:16
DEN HAAG - De PvdA wil dat in het kabinetsplan voor een vliegtax, een heffing op tickets, betaald wordt voor de afstand die gevlogen wordt. Ook zou in de heffing meer rekening gehouden moeten worden met hoe vervuilend het gebruikte vliegtuig is. Foto: ANP
DEN HAAG - De PvdA wil dat in het kabinetsplan voor een vliegtax, een heffing op tickets, betaald wordt voor de afstand die gevlogen wordt. Ook zou in de heffing meer rekening gehouden moeten worden met hoe vervuilend het gebruikte vliegtuig is. Foto: ANP

Maandag tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de belastingmaatregelen voor volgend jaar komt de partij met een aantal voorstellen voor ’vergroening’.Zo wil de PvdA dat in het kabinetsplan voor een vliegtax, een heffing op tickets, betaald wordt voor de afstand die gevlogen wordt. Ook zou in de heffing meer rekening gehouden moeten worden met hoe vervuilend het gebruikte vliegtuig is.

In de vliegbelasting van het kabinet komt er een heffing van 11,25 euro op het ticket voor een korte vlucht en 45 euro voor een lange vlucht.

Verdere vergroening wil de PvdA ook bij de ’slurptax’ door meer auto’s een toeslag voor de uitstoot van CO2 op te leggen. Voor schonere auto’s kan er dan een grotere bonus komen. Ook in de bijtelling voor privégebruik van leasewagens willen de sociaaldemocraten meer keuze zodat bestuurders meer onderscheid kunnen maken in de milieubelasting van de auto.

De voorstellen kosten geen extra geld. „Meer groen voor hetzelfde geld”, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang zondag. Hij rekent op de steun van coalitiegenoten CDA en ChristenUnie. Vooral die laatste partij is ook groot voorstander van verdere vergroeningsmaatregelen.

Maandag komen ook opnieuw de bezwaren van het CDA aan de orde tegen plannen van het kabinet om de topinkomens aan te pakken. Het gaat om een beperking van de aftrek van pensioenpremies voor jaarinkomens boven de 185.000 euro en de hogere belasting die moet worden betaald over huizen van meer dan 1 miljoen euro.

In plaats daarvan ziet het CDA liever dat gouden handdrukken en bonussen boven een bepaald niveau belast worden met een werkgeversheffing van 20 procent. Ook wil het CDA het spekken van de pensioenen van topmanagers tegengaan.

Minister Wouter Bos (Financiën) en coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie toonden zich eerder niet enthousiast over de CDA-alternatieven. Zij vinden de kabinetsplannen effectiever en de CDA-plannen schadelijker voor het vestigingsklimaat. Hooguit zouden de CDA-alternatieven als aanvulling kunnen gelden op de kabinetsvoorstellen. Naar verwachting is dat ook de strekking van de kabinetsreactie die maandag voorafgaande aan het debat naar de Kamer wordt gestuurd.

Tijdens de behandeling van het belastingplan komen ook oppositiepartijen VVD en D66 met alternatieve voorstellen. De VVD vindt dat het kabinet de lasten voor burgers en bedrijven veel te veel verhoogt. Samen met D66 keren de liberalen zich daarom ook tegen de verhoging van het BTW-tarief van 19 naar 20 procent in 2009.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer