Binnenland

Van Middelkoop dient klacht in tegen Argos

DEN HAAG (ANP) - Minister Van Middelkoop (Defensie) dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het radioprogramma Argos. Dat heeft hij vrijdag tijdens een bijeenkomst bij het programma gezegd.

9 November 2007 22:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Op basis van onder meer foto’s en een verslag van een Amerikaanse legereenheid berichtte Argos half oktober dat Nederlandse militairen begin 2002 hun mandaat te buiten waren gegaan, zowel in het zuiden van Afghanistan als rond Kabul. Deelname aan de Operation Enduring Freedom (OEF) viel buiten afspraken die waren gemaakt met de Tweede Kamer.Na bestudering van bewijsstukken van Argos blijft minister Van Middelkoop erbij dat Nederlandse speciale eenheden niet hebben deelgenomen aan OEF. Volgens de bewindsman heeft de berichtgeving van Argos Defensie schade berokkend.

Het stoort Van Middelkoop vooral dat er geen wederhoor is toegepast, terwijl dat gezien de beschuldigingen volgens hem wel gerechtvaardigd was. Bovendien kregen volgens Defensie Kamerleden en collega-journalisten wel voor de uitzending inzage in de bewijsstukken.

Na de Argosberichtgeving wilde de Tweede Kamer opheldering van Van Middelkoop, maar die zei eerst bewijsstukken van Argos te willen inzien. Eind oktober hebben journalisten van het radioprogramma op het ministerie foto’s laten zien waaruit zou blijken dat Nederlanders in de buurt van de Pakistaanse grens zijn geweest, ver buiten hun mandaatgebied. Maar volgens Defensie gaat het om foto’s van een verkenningsmissie die onder de vlag van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF is uitgevoerd. Dat valt binnen de afspraken.

Ook was er melding van Nederlandse troepen in het zuidelijke Kandahar in een rapport van de Amerikaanse Task Force 58. Het Pentagon heeft inmiddels bevestigd dat deze informatie niet klopt, schrijft Van Middelkoop.

Huub Jaspers van Argos houdt vast aan de conclusies van zijn onderzoek. Hij heeft wel degelijk foto’s die genomen zijn door Nederlandse commando’s die zich ver buiten hun mandaatgebied bevonden. Ook bevreemdt het hem dat het Pentagon nu pas de juistheid van het rapport van Task Force 58 bestrijdt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer