Adviescentrum tegen uitval vitale diensten
ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties die diensten leveren die van vitaal belang zijn voor de samenleving kunnen voortaan aankloppen bij een apart centrum voor advies over beschermingsmaatregelen.
Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) kondigde dat doncderdag aan op een veiligheidscongres in Rotterdam.Het Nationaal Adviescentrum Vitale Infrastructuur (NAVI), dat is gevestigd in Den Haag, beschikt over actuele dreigingsinformatie van de inlichtingendienst AIVD en de antiterreurorganisatie NCTb. Het centrum is vooral bedoeld om te voorkomen dat vitale sectoren uitvallen als gevolg van opzettelijk menselijk handelen, zoals terrorisme, aanvallen op computersystemen en andere vormen van criminaliteit.
Tot de vitale sectoren behoren energie-, drinkwater- en chemische en nucleaire bedrijven, maar ook financiële instellingen en overheidsinstanties. De sectoren zijn van elkaar afhankelijk. Als een dienst uitvalt of wordt verstoord, kan dat leiden tot een domino-effect met grote gevolgen voor andere sectoren en daarmee de hele samenleving, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Veiligheid wordt volgens Ter Horst vaak ten onrechte gezien als een taak van de overheid alleen. „Het is een gedeelde verantwoordelijkheid”, zei ze op het congres, waar ze het NAVI officieel opende. De minister deelt de oproep van voorzitter Van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor veiligheid om duidelijker te maken wat mensen bij ongevallen en rampen van de overheid mogen verwachten en waar ze zelf vooral voor moeten zorgen.
Van Vollenhoven zet daarover samen met de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie een maatschappelijk debat op. Ter Horst wil daar graag aan meedoen. Veiligheid begint volgens haar bij de mensen zelf: in het gezin, waar veel ouders te tolerant zijn voor hun alcoholdrinkende kinderen, en op straat in de manier waarop hulpverleners en politieagenten worden bejegend.
Aan de andere kant is en blijft veiligheid een kerntaak van de overheid. Diverse ministeries brengen momenteel de risico’s in kaart die de nationale veiligheid kunnen bedreigen, zoals terrorisme, griepepidemieën en veranderingen in het klimaat. De uitkomsten daarvan gaan begin volgend jaar naar het kabinet.