Economie

IEA bezorgd over groei energievraag

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van de razendsnelle groei in de wereldwijde vraag naar energie zijn alarmerend. Als regeringen hun huidige beleid doorzetten, dan is de behoefte aan energie over de hele wereld in 2030 meer dan 50 procent hoger dan vandaag.

8 November 2007 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
PEKING – Bezoekers van een kolen en mijnenbeurs in Peking bestuderen de laatste vernieuwingen van de tentoongestelde machines. Op de expositie is ook veel aandacht voor schone energie. Bedrijven slaan de handen ineen om de uitstoot door oude kolencentrale
PEKING – Bezoekers van een kolen en mijnenbeurs in Peking bestuderen de laatste vernieuwingen van de tentoongestelde machines. Op de expositie is ook veel aandacht voor schone energie. Bedrijven slaan de handen ineen om de uitstoot door oude kolencentrale

Daarvoor waarschuwde het Internationale Energie Agentschap (IEA) woensdag bij de presentatie van het jaarlijkse rapport World Energy Outlook. Doordat landen vooral fossiele brandstoffen als olie en kolen verbruiken, neemt de uitstoot van broeikasgassen als CO(in2( drastisch toe. Met name de opkomende economieën China en India zijn verantwoordelijk voor de stijgende vraag naar energie en de toenemende uitstoot.„We hebben dit jaar beter naar deze landen gekeken”, zei Aad van Bohemen, hoofd crisisvoorraden bij het IEA. „Energie wordt wereldwijd duurder, vuiler en minder zeker dan we eerder aannamen. China gaat in de komende 25 jaar net zo veel gassen uitstoten als Europa in de afgelopen 105 jaar.” Het IEA roept westerse landen op hun verantwoordelijkheid te nemen en China en India te helpen hun groei in goede banen te leiden.

Het IEA schetst diverse scenario’s. In de situatie waarin het huidige beleid ongewijzigd blijft, nemen China en India 45 procent van de toename in de vraag naar energie voor hun rekening. Het energiegebruik van de landen verdubbelt ruim tussen 2005 en 2030. Daarbij neemt het gebruik van kolen het snelst toe, door de grote behoefte van de elektriciteitssector in deze landen daaraan.

China verslaat dit jaar naar verwachting de VS als grootste uitstoter van broeikasgassen en rond 2015 staat India op nummer drie. „We moeten China en India helpen om kolencentrales neer te zetten die efficiënter zijn dan de centrales die ze nu hebben”, zei Van Bohemen. „Centrales gaan namelijk lang mee.”

De oliemarkt baart het IEA zorgen, aldus Van Bohemen. „Tot 2015 zijn per dag 37,5 miljoen vaten extra nodig, alleen al om de leegloop van bestaande velden te compenseren. De organisatie van olie-exporterende landen OPEC heeft aangekondigd tot die tijd 25 miljoen vaten per dag extra te produceren. Dan zijn er dus nog 12,5 miljoen per dag nodig, anders kunnen er problemen met de voorraden ontstaan.”

De behoefte aan olie stijgt echter ook heel sterk, voor een groot deel in China en India, en in de transportsector. Vandaag de dag rijden er zo’n 900 miljoen auto’s en vrachtwagens op de wegen, een aantal dat in 2030 de 2,1 miljard zal overschrijden. In 2015 worden in China naar verwachting al meer auto’s verkocht dan in de VS, de grootste automarkt van de wereld.

Daarnaast groeit de afhankelijkheid van regio’s als Rusland en het Midden-Oosten voor de import van olie en gas. Olie gaat vooral komen uit een aantal landen in het Midden-Oosten, mits daarvoor de benodigde investeringen worden gedaan, stelt het adviesorgaan. Hoewel de productie uit nieuwe velden de komende vijf jaar naar verwachting toeneemt, is het onzeker of dit compenseert voor de afnemende productie in bestaande velden en of dit genoeg is om te voldoen aan de stijgende vraag. Een tekort aan voorraden in de periode tot 2015 kan dan ook niet uitgesloten worden.

Een investering van 22 triljoen dollar in energie is volgens het IEA noodzakelijk, waarvan het grootste deel in de elektriciteitssector. De komende tien jaar zijn volgens het agentschap cruciaal waar het gaat om het nemen van investeringbeslissingen. De productiecapaciteit groeit in die tijd het hardst, en het is belangrijk zo schoon en efficiënt mogelijke technieken te gebruiken op een olie- en gasmarkt die steeds krapper wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer