Gedragsverklaring niet verplicht voor priester
DEN HAAG - Rooms-katholieke priesters en kerkelijk werkers die met kinderen omgaan hoeven geen verklaring van goed gedrag te hebben. De Kamer had, om seksueel misbruik van kinderen tegen te gaan, daarop aangedrongen.
Minister Hirsch Ballin van Justitie ziet niets in een verplichte Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor priesters en kerkelijke medewerkers die met kinderen omgaan. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over zedelijkheidswetgeving.De CDA-bewindsman wil de gedragsverklaring niet vanuit de overheid opleggen, maar het aan kerkelijke organisaties zelf overlaten om maatregelen te treffen. Volgens hem nemen kerken en moskeeën op dit gebied al hun verantwoordelijkheid.
Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV, GroenLinks en D66 wil juist wel een Verklaring omtrent het Gedrag voor kerkelijke organisaties. Voor leraren in het basisonderwijs is een gedragsverklaring al verplicht, dat moet ook voor kerkelijke werkers gaan gelden, zo betoogden de partijen onlangs.
Directe aanleiding voor dat pleidooi was een uitzending van televisierubriek Netwerk eind september. Uit onderzoek van het televisieprogramma bleek dat sommige rooms-katholieke priesters, die zich aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt, zijn blijven werken met kinderen.
Hirsch Ballin benadrukte dinsdag wel dat iemand die is veroordeeld wegens seksueel misbruik van kinderen daarna niet opnieuw de gelegenheid moet krijgen om met kinderen te werken.
Minister Klink van Volksgezondheid laat onderzoeken of een VOG verplicht kan worden gesteld in de gezondheidszorg. Een zorgverlener aan wie een gedragsverklaring geweigerd is, kan na een zedendelict minstens tien jaar niet meer in de zorg aan de slag. Nu is de aanvraag van een VOG nog een verantwoordelijkheid van de werkgever.
Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek onlangs dat driekwart van de mensen die in de zorg is gaan werken geen verklaring hoefde te tonen tijdens de sollicitatieprocedure.