Binnenland

Politie wist getapt gesprek niet altijd

DEN HAAG (ANP) – De politie vernietigt nog altijd niet alle afgetapte telefoongesprekken tussen verdachten en beroepsgroepen met een geheimhoudingsplicht, zoals advocaten en artsen. „De wet wordt onvoldoende nageleefd."

6 November 2007 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar twee landelijke tapkamers van de politie. De zogenoemde geheimhoudersgesprekken worden weliswaar van het centrale systeem gewist, maar zijn soms op gearchiveerde dvd’s blijven staan.In de tapkamer in Driebergen stonden op twee van de vier gecontroleerde dvd’s gesprekken van mensen die een geheimhoudingsplicht kennen. Ook de tapkamer in Epe is hiermee de fout in gegaan. Daar zijn ook schriftelijke uitwerkingen gevonden van afgetapte geheimhoudersgesprekken.

De politie moet afgeluisterde gesprekken van beroepsbeoefenaars die onder het verschoningsrecht vallen zo snel mogelijk vernietigen. Zodra duidelijk is dat geheimhoudersgesprekken zijn opgenomen, geeft de officier van justitie opdracht tot het wissen van de bestanden.

Procureur-generaal Han Moraal zegt dat justitie inmiddels maatregelen heeft genomen om zeker te stellen dat alle geheimhoudersgesprekken worden vernietigd. „Bij een inhaalslag zijn de laatste besmette dvd’s geruimd."

Hij is wel verontrust over de vondst van schriftelijke verslagen van afgeluisterde geheimhoudersgesprekken. „Dat is echt onaanvaardbaar en mag in de toekomst niet meer voorkomen", aldus de procureur-generaal.

Plaatsvervangend CBP-voorzitter Jannette Beuving vindt dat justitie eigenlijk moet voorkomen dat gesprekken waarop het verschoningsrecht rust, worden opgenomen en uitgewerkt. Ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is kritisch over de bestaande praktijk.

Omdat geheimhoudersgesprekken desondanks nog altijd mogen worden getapt, dringt het CBP aan op snelle vernietiging ervan. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit niet altijd binnen een dag gebeurt. In een kwart van de gevallen duurde het zelfs meer dan tien dagen. Het college van procureurs-generaal noemt het streven van vernietiging binnen een dag onhaalbaar.

Het CBP-onderzoek concentreerde zich op de tapkamers. Onduidelijk is in hoeverre informatie ten onrechte in dossiers van politieteams is beland. Het CBP maakt zich daar zorgen over, maar volgens Moraal is dat niet nodig: „De cultuur dat we eerst tappen en dan wel verder zien, bestaat niet meer. We nemen dit uiterst serieus en letten scherp op waar de informatie blijft."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer