Hoogspanningsnet niet ondergronds
DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil het nieuwe hoogspanningsnet voor de Randstad niet ondergronds aanleggen. Wel gaat ze onderzoeken of de verbinding ten oosten van Hoofddorp kan komen in plaats van aan de westkant.
Die toezegging deed ze maandagmiddag aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Omwonenden maken bezwaar tegen de aanleg van de lijnen in de nabijheid van de bebouwde kom.De bewindsvrouw wees maandag op de noodzaak van een snelle aanleg van de ”Randstad 380 kV-verbinding”. Door de toename van het energiegebruik raakt het huidige net overbelast, waardoor de kans op stroomuitval toeneemt. Met een tweede net kunnen calamiteiten ook beter worden opgevangen. Het huidige net is slechts op één punt -bij Krimpen aan den IJssel- aangesloten op de rest van Nederland. De schade van stroomuitval in de Randstad is becijferd op 72 miljoen euro per uur. De nieuwe verbinding is ook nodig voor het transport van de elektriciteit die door de windmolens in de Noordzee wordt opgewekt.
Volgens de minister wordt de stroomverbinding tussen Wateringen en Beverwijk vier keer zo duur als hij ondergronds wordt aangelegd, zoals actiecomités uit de regio willen. Ook Provinciale Staten van Zuid-Holland namen onlangs een motie aan waarin wordt gevraagd om ondergrondse aanleg. Volgens de minister kosten reparaties meer tijd als de lijn onder de grond ligt. Ook is de bodem er niet overal geschikt voor en zou de grondverwerving te veel tijd vergen. Verplaatsing van het omstreden transformatorstation op Wateringseveld zou eveneens te veel vertraging opleveren.
De minister wees erop dat niet alleen rond een bovengronds, maar ook bij een ondergronds net elektromagnetische velden ontstaan. Omwonenden vrezen effecten daarvan op de volksgezondheid. Van der Hoeven zegde toe te zullen onderzoeken of aanleg ten oosten van Hoofddorp mogelijk is.
Het alternatieve tracé dat PvdA-Kamerlid Samsom maandag voorstelde, is volgens de minister echter niet uitvoerbaar: het valt buiten de planologische kernbeslissing die nu voorgesteld wordt, zodat een nieuwe inspraakprocedure nodig zou zijn. De bewindsvrouw herinnerde eraan dat het de Tweede Kamer was die vorig jaar op spoed aandrong.
Voorafgaand aan de aanleg wordt een milieueffectrapportage vastgesteld. De minister zegde toe de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2008 te zullen informeren over het traject Wateringen-Zoetermeer en een halfjaar later over het tracé tussen Zoetermeer en Beverwijk.