Binnenland

Gomarus maakt bezwaar tegen boete

GORINCHEM - De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem maakt bezwaar tegen de boete van 80.000 euro die de onderwijsinspectie de school heeft opgelegd. Dat heeft de schooldirectie dinsdag in een brief aan de ouders meegedeeld.

Onderwijsredactie
6 November 2007 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

Volgens de inspectie is de lesuitval op de school te groot. De Gorkumse scholengemeenschap vindt de boete echter onterecht, „omdat die zich eenzijdig op de onderwijstijd richt en geen rekening houdt met de onderwijskwaliteit en de bijzondere omstandigheden waarin de Gomarus verkeert.”De boete werd opgelegd na een steekproef van de inspectie in juni dit jaar op 76 van de 700 scholen voor voortgezet onderwijs. Daaruit bleek dat van de 76 scholen er 72 de minimale hoeveelheid onderwijstijd niet haalden. Deze scholen zijn allen onder verscherpt inspectietoezicht gesteld.

Zestien scholen, waaronder de Gomarus, kregen bovendien een boete opgelegd, omdat ze meer dan gemiddeld lesuitval hadden.

De Gomarus vindt de verscherpte aandacht voor de onderwijstijd positief, maar de boete onterecht, stelt de directie. Door de combinatie van een extreme groei van bijna 650 leerlingen in vier jaar tijd (een groei van meer dan 50 procent) en het gebrek aan docenten en gymzalen is de school niet in staat geweest alle lessen te geven, stelt algemeen directeur ir. Chr. J. Flikweert. „Ondanks dat is de kwaliteit van het onderwijs niet teruggelopen. De doorstroom, de uitval en het slagingspercentage zijn niet essentieel gewijzigd in de afgelopen jaren. Ook vorig jaar is weer ruim 94 procent van de examenkandidaten geslaagd. Een percentage dat boven het landelijk gemiddelde ligt.”

De groei ontstond vooral doordat de Gomarusscholengemeenschap in 2003 de licentie voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen van het vmbo ontving. Dit jaar werd het kaderberoepsgerichte examen voor het eerst afgenomen; alle 72 leerlingen slaagden.

Door de sterke groei en de bekostigingsmethodiek van de overheid had de school vier jaar lang voor 150 leerlingen geen bekostiging. Daardoor ontving de school bijna 2 miljoen euro minder van het ministerie. „Door een overbruggingskrediet en een giftenactie vanuit de achterban hebben we het financieel gered”, constateert Flikweert.

Om het tekort aan docenten op te vangen, werden onderwijsassistenten ingezet en verrichtte meer dan de helft van de docenten structureel overwerk. Bij een aantal vakken werden minder lesuren gegeven, waarbij de leerlingen extra zelfwerkzaamheden verrichtten. „Daarnaast is ook het jaarprogramma aangepast om de netto onderwijstijd te vergroten. Het gaat dan om maatregelen als het verkorten van de afwerktijd aan het eind van het schooljaar, het verschuiven van de rapportenvergaderingen naar buiten de lestijd en het laten vervallen van een studiedag voor het personeel.”

Door de groei was de gemeente Gorinchem niet in staat voor voldoende gymlokalen te zorgen. Alleen al vorig jaar had dit tot gevolg dat meer dan 3000 gymlessen niet gegeven konden worden. De school organiseerde extra activiteiten om het tekort aan gymfaciliteiten gedeeltelijk op te vangen.

Volgens de directie wordt er „hard gewerkt om de onderwijstijd weer binnen de normen te krijgen, maar dat kost tijd, zeker gezien de structurele schaarste aan docenten. Een boete zorgt er alleen maar voor dat we nog minder financiële middelen hebben om het probleem op te lossen.”

De getroffen scholen vragen samen met de overkoepelende organisatie VO-raad aandacht voor de eenzijdigheid van de maatregelen. De onderwijstijd staat binnenkort ook op de agenda van de vaste Kamercommissie voor onderwijs. „We verwachten in december te horen of het ministerie de genoemde boete handhaaft of rekening wil houden met onze specifieke situatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer