Binnenland

„Doop ook voor wettig geadopteerd kind”

GOUDA - „Het grootste voorrecht van de doop is dat ons en onze kinderen de woorden Gods zijn toebetrouwd. De doop laat zien Wie God voor ons en onze kinderen wil zijn. Daarom mogen ook wettig geadopteerde kinderen gedoopt worden.”

Van een medewerker
5 November 2007 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

Dat zei ds. L. Terlouw zaterdag tijdens de najaarsvergadering van de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte in Gouda. „God heeft bevolen dat kinderen van gelovige ouders gedoopt worden. Dat vraagt een bukken en buigen voor de Heere in gehoorzaamheid en in de doorleving dat we onze kinderen nooit kunnen opvoeden in de vreze des Heeren. Om de weg van de eis te gaan, hebben we de Heere nodig”, zei ds. Terlouw.De predikant noemde enkele, volgens hem onterechte meningen die hier en daar opgeld doen om gedoopt te worden. Zo zou de doop bewaren voor ziekten en zonder gedoopt te zijn zou men niet bekeerd kunnen worden.

Over de vraag of adoptiekinderen wel of niet gedoopt mogen worden is in de Nederlandse kerk veel gediscussieerd. Volgens ds. Terlouw zegt de Bijbel er niets over. „In de Bijbeltijd waren er geen adoptiekinderen”, zo zei hij.

Als Bijbels argument is wel aangevoerd adoptiekinderen niet te dopen als ze uit niet-kerkelijke of ongelovige ouders geboren zijn. Volgens ds. Terlouw pleit Genesis 17: 12 -13 ervoor om het wel te doen, omdat Abraham daar het bevel krijgt Ismaël en zijn knechten en slaven te besnijden. Ook in teksten in het Nieuwe Testament is er sprake van de doop van het „gehele huis.” Volgens de predikant kunnen we daar nu ook adoptiekinderen onder scharen. Tegen het argument van deze tekst om adoptiekinderen niet te dopen, omdat Abrahams slaven en knechten volwassen waren, bracht ds. Terlouw in dat het denkbaar is dat er ook slavenkinderen zijn geweest.

Op de Dordtse Synode waren er zowel voor- als tegenstanders. Beiden partijen beriepen zich op Genesis 17. De synode van de Gereformeerde Gemeenten in 1965 heeft de doop van adoptiekinderen niet toestaan. De synode van 1977 wel. De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben de doop van geadopteerde kinderen in 1965 wel erkend. „Maar altijd moet er sprake zijn van een wettige adoptie en juridische bescherming, wil de kerk adoptiekinderen kunnen dopen”, aldus ds. Terlouw.

In zijn openingswoord voor de najaarsvergadering wees voorzitter C. G. van der Staaij op de doorgang van het volk Israël door de Rode Zee, „door hetwelk de doop beduidt wordt.” „In artikel 34 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis wordt Christus onze Rode Zee genoemd, „door welke wij moeten doorgaan om de duivel te ontgaan en in te gaan in het geestelijke land Kanaän””, aldus Van der Staaij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer