Binnenland

Huizinga opent ‘intelligente’ dijk

NIEUWESCHANS - Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) heeft vrijdag in Nieuweschans een ’intelligente’ dijk geopend, waarmee onderzoekers nieuwe kennis over de sterkte van dijken en waterkeringen kunnen verzamelen.

Van onze verslaggever
2 November 2007 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:14
NIEUWESCHANS – Staatssecretaris Huizinga opende vrijdag in het Groningse Nieuweschans een proeftuin voor de ontwikkeling van dijkbewakingssystemen. In de testfaciliteit kunnen wetenschappelijke modellen van dijken onder gecontroleerde omstandigheden worde
NIEUWESCHANS – Staatssecretaris Huizinga opende vrijdag in het Groningse Nieuweschans een proeftuin voor de ontwikkeling van dijkbewakingssystemen. In de testfaciliteit kunnen wetenschappelijke modellen van dijken onder gecontroleerde omstandigheden worde

Het project IJkdijk in een polder in Oost-Groningen bestaat uit een aantal dijken waarin verschillende sensoren en meetinstrumenten zijn verwerkt. Onderzoekers willen hiermee in een vroegtijdig stadium zwakke plekken in een dijk lokaliseren.Met het project IJkdijk kunnen echte dijkdoorbraken worden nagebootst. Op het onderzoeksterrein van 1000 x 140 meter worden de komende jaren zand-, veen- en kleidijken aangelegd. Het onderzoek moet leiden tot een goedkoper en efficiënter dijkbeheer.

In het project werken de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), diverse onderzoeks- en kennisinstellingen en bedrijven samen. De kosten zijn begroot op 20 miljoen euro. De helft hiervan zou uit subsidies van het Fonds Economische Structuurversterking (FES) moeten komen. Zodra dit geld binnen is, dragen de bedrijven en kennisinstellingen de andere helft bij.

Staatssecretaris Huizinga verrichtte vrijdag de openingshandeling door een enorme hoeveelheid water over een dijk uit te storten. Volgens haar is IJkdijk een „buitengewoon kansrijk” project. Nederland kan de opgedane kennis gebruiken om landen te helpen die ook worden geconfronteerd met de zeespiegelstijging, aldus Huizinga.

Vanuit het buitenland is al belangstelling voor het project getoond. G. R. Choudhury van de Bangladesh-Nederlandse Kamer van Koophandel zei vrijdag dat hij het project bij de regering in Bangladesh gaat presenteren. „Nederland doet onderzoek naar overstromingsrisico’s die zich vrijwel nooit voordoen. Wij kampen elk jaar met forse overstromingen.” Het afgelopen jaar is het Aziatische land getroffen door drie grote overstromingen.

Ook de Amerikaanse rijkswaterstaat wil een proef uit New Orleans laten testen in Groningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer