Binnenland

Forse kritiek op interventieteams Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) – De interventieteams van de gemeentelijke diensten in Rotterdam houden bij huisbezoeken onvoldoende rekening met de privacy en rechten van burgers. Deze kritiek levert de ombudsman van de gemeente Rotterdam in zijn rapport ’Baas in eigen huis’ over de controles van de gemeentelijke diensten. De ombudsman heeft het rapport vrijdag aan de gemeenteraad gepresenteerd.

2 November 2007 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

Na verscheidene klachten besloot de ombudsman de praktijk van de huisbezoeken te beoordelen. De ombudsman heeft 48 klachten onderzocht. Dagelijks kloppen gemeentelijke diensten, al dan niet met woningcorporaties of energiebedrijven, onaangekondigd bij burgers aan.Zij controleren op belastingschulden, illegale bewoning en de aanwezigheid van hennepplantages. De gemeente is in 2000 met deze interventieteams begonnen en inmiddels hebben jaarlijks 25.000 van dergelijke huisbezoeken plaats. Sinds de instelling van de interventieteams zijn de criminaliteit en overlast in Rotterdam sterk afgenomen.

De kritiek van de ombudsman is hard aangekomen bij de gemeente. Die zegt zich niet te herkennen in het beeld dat de interventieteams op grote schaal de regels en rechtsnormen met voeten treden.

De ombudsman erkent dat huisbezoeken een nuttig instrument kunnen zijn voor de gemeente, maar benadrukt dat de overheid niet vrij is om onbeperkt te inspecteren. „Een woning is een overheidsvrije zone en daar is de burger zelf de baas".

De ombudsman stelt dat de selectie van adressen ondoorzichtig is en dat twijfelachtig is of netjes met informatie wordt omgesprongen. Verder voelen burgers zich overrompeld en is het krijgen van toestemming niet goed geregeld. Voor, tijdens en na het bezoek krijgen burgers onvoldoende informatie over de reden van het bezoek, hun rechten en verweermogelijkheden.

Is de gemeente de voordeur eenmaal voorbij, dan blijkt zij ruim te inspecteren en zich niet te beperken tot het onderwerp waarvoor zij komt. Ook laat de bejegening te wensen over. Deugdelijke rapportages over een huisbezoek zijn zeldzaam.

De ombudsman concludeert dat beter doordachte procedures nodig zijn om de rechten van burgers te waarborgen. Hij beveelt de gemeente aan om één beleid te ontwikkelen dat de bezoeken regelt en dat het huisbezoek als uiterst middel wordt gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer