N-Lekkerland wil fusie met Graafstroom en Liesveld
NIEUW-LEKKERLAND - Met acht tegen vijf stemmen heeft de gemeenteraad van Nieuw-Lekkerland zich dinsdagavond uitgesproken voor een fusie met de buurgemeenten Graafstroom en Liesveld. Daarmee werd een herindeling met Alblasserdam afgewezen.
De fusie zou per 1 januari 2010 moeten ingaan. De gemeenteraad van Liesveld liet weten open te staan voor herindeling. Gisteravond koos de Liesveldse raad voor een vergaande intergemeentelijke samenwerking door de drie ambtelijke organisaties in 2009 samen te voegen. Als blijkt dat bestuurlijke samenvoeging meerwaarde heeft, kiest men ook voor herindeling. Graafstroom is nog niet zo ver. Deze gemeente wil wel intensief samenwerken, maar lijkt een fusie vooralsnog een brug te ver te vinden. Daar staat de kwestie op 12 november op de raadsagenda.De raad van Nieuw-Lekkerland kon gisteren kiezen tussen het „stadse” Alblasserdam en de „polder.” Het college, na het recente vertrek van burgemeester Sierksma bestaande uit twee wethouders, gaf de voorkeur aan de ”oostvariant” boven een vrijage met de Drechtsteden. De wethouders Özdere (PvdA) en Hoogendoorn (CU) stelden vast dat Nieuw-Lekkerland, Graafstroom en Liesveld voor dezelfde opgave staan. Bovendien zou Nieuw-Lekkerland bestuurlijk beter passen bij de gemeenten in de Alblasserwaard, terwijl men zich ook meer thuis voelt bij de landelijke identiteit van de buurgemeenten.
De fracties van ChristenUnie, SGP en VVD -goed voor acht stemmen- waren het hiermee eens. SGP-voorman P. de Gruijter vindt de ”Binnenwaard” qua normen en waarden beter passen bij Nieuw-Lekkerland. „De Alblasserwaardse identiteit wordt gedragen door de verbondenheid aan Gods Woord.”
Volgens de SGP’er blijft bovendien het voorzieningenniveau in Lekkerland beter op peil als er voor het oosten wordt gekozen. De Gruijter gaf overigens de voorkeur aan samenwerking boven herindeling. CU-fractieleider F. Damsteegt koos na een zorgvuldige overweging voor de Alblasserwaard, omdat de identiteit van Nieuw-Lekkerland -groen, kleinschalig en saamhorig- daarmee het best gewaarborgd is. VVD’er D. Laman sloot zich daarbij aan: „Onze fractie kiest voor het poldergras.” Overigens relativeerde de liberale voorman de gevolgen van de eventuele fusie. „De bus blijft gewoon rijden, de Lek blijft stromen, het gras blijft groeien en onze inwoners halen hun boodschappen waar ze dat zelf willen.”
PvdA en CDA kozen onder andere voor Alblasserdam, omdat dit dichterbij is, de (winkel)voorzieningen beter zijn en dit goedkoper zou zijn, omdat men gebruik zou kunnen maken van het servicebureau van de Drechtsteden.
Overigens is de onrust in de Alblasserwaard met het besluit van Nieuw-Lekkerland niet voorbij. Alblasserdam heeft te weinig bestuurskracht om alleen verder te gaan en dreigt geïsoleerd te raken, omdat ook Papendrecht weinig voor een fusie zou voelen. Verderop in de waard waart het fusiespook ook rond. Het college van Giessenlanden heeft zich inmiddels afgekeerd van Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom en kiest voor „operationele samenwerking” met Zederik en Leerdam. De raadsmeerderheid van Giessenlanden geeft echter de voorkeur aan samenwerking met de Binnenwaard. Burgemeester F. Koen van Zederik benadrukte gisteren dat zijn gemeente wel wil samenwerken om bestuurlijk beter uit de verf te komen, maar nadrukkelijk kiest voor zelfstandigheid.