Parlementvaria
Het was een gezellig Fries onderonsje, vorige week dinsdag, toen Marcel de Jong zijn boek ”Friese maffia. 296 Friese politici in Den Haag” presenteerde. In het boek doorloopt de journalist bij de Leeuwarder Courant de parlementaire geschiedenis van Nederland aan de hand van alle Friese politici die ooit in Den Haag actief waren.
Hij overhandigde het eerste exemplaar aan CDA-politicus Verhagen. Waarom aan de Limburger Verhagen?Marcel de Jong had erover nagedacht. „Als minister van Buitenlandse Zaken is hij de enige echte baas van Friesland”, grapte hij met verwijzing naar de ongeëvenaarde onafhankelijksdrang van de Friezen.
Daar komt nog iets bij, aldus De Jong. „Het CDA heeft iets met Friezen. Daarom hebben wij het koppigste Kamerlid aller tijden, Rendert Algra, in de vorige regeerperiode bij hen ondergebracht.”
Verhagen, die in die jaren fractievoorzitter was en heel wat te stellen heeft gehad met de eigenzinnige ex-judoleraar, nam Algra, ook aanwezig in de zaal, nog even fijntjes op de hak. „Algra deed me altijd denken aan Troelstra. Dat was een man die dacht dat iets gewoon zou gebeuren als híj het zei. Hij was verbaasd dat de revolutie níét uitbrak. Op vergelijkbare wijze zei Algra na het mislukte referendum over Europa: „Het hele parlement moet naar huis!” Tot zijn stomme verbazing gebeurde dat niet, terwijl hij het toch zo duidelijk had gezegd.”
Onbeleefd (I)
„Dit is schandelijk.” „De minister is knettergek.” PVV-leider Wilders deed de afgelopen maanden geregeld van zich spreken vanwege zijn woordkeus. Minister Plasterk van Onderwijs wees hem vorige week subtiel zijn plek. De blonde geus droop af, met de staart tussen zijn benen.
Het gebeurde tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur. CDA-Kamerlid Van Toorenburg stelde de kwestie aan de orde of de islamitische omroep, die met geld van de overheid uitzendingen mag verzorgen, wel of niet in extremistische handen is. De omroep heeft regelmatig Koranteksten in beeld gebracht die niet vriendelijk zijn voor vrouwen en ongelovigen. Het CDA vindt dat de overheid hiertegen moet optreden.
PVV-Kamerlid Bosma deed ook een duit in het zakje. Hij kijkt er niet van op dat de Moslim Omroep in extremistische handen is: „Dat is niet zo gek, want de islam is extremistisch.” Wat vindt de minister ervan dat belastinggeld wordt gebruikt voor een radicale, extremische en intolerantie ideologie als de islam? zo vroeg hij aan Plasterk, die verantwoordelijk is voor het mediabeleid.
De bewindsman antwoordde kort en bondig: „Deze minister deelt niet het algemene oordeel dat de heer Bosma over de islam uitspreekt.”
Onbeleefd (II)
Het antwoord van Plasterk lokte een tirade uit van Wilders: „Dat minister Plasterk van OCW een grote naïeveling is als het gaat om zijn waardering van de islam, was ons al genoegzaam bekend. Nu is hij echter ook nog onbeleefd. Hij is onbeleefd omdat hij de fatsoenlijke vraag van mijn collega Bosma niet beantwoordt. Hij behoort vragen van Kamerleden te beantwoorden. Ik hoop dat de minister het onfatsoen laat liggen en de vraag keurig beantwoordt.”
Daarmee stond de kwestie op scherp. Maar Plasterk antwoordde meesterlijk en wees Wilder keurig terecht: „De vertegenwoordiger van de PVV sprak over de islam als extreme organisatie. Hij vroeg op basis daarvan wat ik ervan vindt dat islamieten zendtijd krijgen. Ik heb daarop geantwoord dat ik het algemene oordeel over de islam niet deel. Daarmee valt de bodem onder de rest van het gesprek dat wij kunnen hebben weg. En over onbeleefdheid wil ik eigenlijk van de heer Wílders niet zo veel horen.”
Marathon
Minister Verburg van Landbouw gaat naar China, meldde haar ministerie eind vorige week. De bewindsvrouw ontmoette er maandag haar Chinese evenknie en houdt vanavond een inleiding tijdens een seminar. Verder opent ze in China een agrarisch innovatie- en promotiecentrum. Haar agenda telt daarnaast nog tal van dergelijke activiteiten.
Het persbericht van het ministerie is echter niet compleet. Er staat niet in dat de bewindsvrouw zondag in China een marathon liep. Verburg is een fanatieke hardloopster. Ze liep eerder de marathon van New York en rende ooit op haar hardloopschoenen van haar woonplaats Woerden naar een CDA-congres in Utrecht.
Direct na haar aantreden als minister zei ze zeker te blijven hardlopen. „Ik heb iemand die trainingsschema’s voor me opstelt en die heeft ze aangepast aan mijn nieuwe baan. Maar persoonlijke records zitten er niet meer in.”
Aan de marathon in de Chinese hoofdstad Peking wilde ze al lang meedoen. Al tijdens de kabinetsformatie heeft ze met formateur Balkenende afgesproken dat ze zou deelnemen aan de hardloopwedstrijd.
De minister, die zondag de marathon liep, was thuis een andere invulling van de dag des Heeren gewend. Ze is protestants opgevoed. Ze zal dan ook vertrouwd zijn met de woorden van Paulus aan Timotheüs: „Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop beëindigd, ik heb het geloof behouden.”
Agenda
De Tweede Kamer is deze week met reces, maar dat is niet hetzelfde als vakantie. De fractievoorzitters zijn onder leiding van Kamervoorzitter Verbeet vanmiddag voor een kleine twee weken naar de Nederlandse Antillen vertrokken. Verder gaan er Kamercommissies op reis naar de Verenigde Staten en Afrika.