Binnenland

Prinses Ariane gedoopt

DEN HAAG – Prinses Ariane is zaterdag tijdens een dienst in de Kloosterkerk in Den Haag gedoopt. Ds. D. van der Boon doopte de jongste dochter van prins Willem–Alexander en prinses Màxima met water uit de rivier de Jordaan.

Binnenlandredactie
20 October 2007 00:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:12
Prinses Ariane is gedoopt in de Haagse Kloosterkerk. Foto ANP
Prinses Ariane is gedoopt in de Haagse Kloosterkerk. Foto ANP

De peetouders van het prinsesje, onder wie prins Guillaume van Luxemburg en de zus van Màxima, Inés Zorreguieta, spraken hun zegenwensen uit voor Ariane.De ruim zes maanden oude Ariane werd gedoopt in een jurk van Brussels kant, die vele prinsessen voor haar tijdens de doopceremonie droegen. Prinses Wilhelmina was in 1880 de eerste die het doopkleed droeg. Ook Willem–Alexander droeg die tijdens zijn doop in 1967.

In de kerk was veel familie. Naast het gezin van prins Willem-Alexander, koningin Beatrix, prinses Margriet met haar man, prinses Irene met twee kinderen en de gezinnen van prins Friso en Constantijn. Van de Apeldoornse prinsen kwam maar een deel. Opmerkelijk is dat prins Maurits en prinses Marilène zich niet lieten zien, evenmin als prins Bernhard en prins Pieter-Christiaan. Prins Floris kwam alleen; zijn vrouw is net uit het kraambed.

De familie van Máxima was er ook. Haar vader en moeder en haar broer Juan en zus Inés woonden de dienst bij. De komst van vader Zorreguieta was voor een aantal mensen reden een demonstratie te houden voor de ingang van de kerk. Zij wilden opnieuw aandacht vragen voor „de 30.000 vermisten” in Argentinië onder het bewind van Videla en de daders berecht zien. Een van die daders is volgens hen de vader van prinses Máxima. De actie is een initiatief van Hijos, ”kinderen van slachtoffers van de laatste Argentijnse dictatuur”.

Onder de gasten bevond zich ook erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, die eens leiding zal geven aan het hertogdom. Hij is een van de peters van Ariane, samen met Tijo Baron Collot d’Escury en Anton Friling. Collot d’Escury kent prins Willem-Alexander al vanaf de kleuterschool. en was ook getuige bij diens kerkelijke huwelijk. Meters van de dopeling zijn Máxima’s Argentijnse vriendin Valeria Delger en Maxima’s zus Inés Zorreguieta.

Het is de eerste keer dat de Kloosterkerk voor een doop van een van de Oranjenakomelingen van de huidige generatie werd gebruikt. Prinses Amalia werd in de Grote Kerk van Den Haag gedoopt en prinses Alexia in de Wassenaars Dorpskerk. De Wassenaarse kerk bleek toen aan de kleine kant, daardoor moest het prinselijk paar een beperkt aantal uitnodigingen sturen. Uiteindelijk viel de keus op de Kloosterkerk in Den Haag.

De kerk heeft een nauwe band met de koninklijke familie. Zo trouwde prins Frederik Hendrik in 1625 in de Kloosterkerk met Amalia van Solms. Stadhouder-koning Willem III verscheen na zijn kroning in Engeland in 1691 in de Kloosterkerk. De 16-jarige koningin Wilhelmina nam in 1896 voor het eerste maal deel aan het avondmaal in de kerk op de dag na haar geloofsbelijdenis. Willem-Alexander deed er zelf geloofsbelijdenis. Koningin Beatrix gaat er regelmatig ter kerke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer