AH en Edah halen melk Campina terug
Albert Heijn en Edah halen pakken halfvolle melk met een te hoog penicillinegehalte terug. Het gaat om melk die beide supermarktketens onder hun huismerk verkopen, maar door Campina wordt geproduceerd.
De melk is afkomstig van één melkveehouderij, zei een woordvoerder van het zuivelconcern uit Zaltbommel donderdag.
AH en Edah hebben hun klanten inmiddels opgeroepen de melk terug te brengen. Bij beide gaat het om pakken met de houdbaarheidsdatum 25 september. De twee raden consumenten aan de melk niet te drinken.
Albert Heijn verkoopt de melk onder de eigen naam en onder merknaam De Molen. De pakken, van 1,5 liter, stonden in winkels in Limburg, Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland, Tholen, Gorinchem en een deel van Gelderland.
Edah heeft volgens een woordvoerster honderd van de gewraakte (liter)pakken verkocht in elf filialen door het land. De rest kon op tijd uit de rekken worden gehaald. Hoewel het aantal bij Edah maar beperkt was, zag de keten zich toch genoodzaakt vandaag een advertentie in landelijke dagbladen te plaatsen.
Over de schade die de bedrijven oplopen, is nog niets bekend. Campina heeft de fout zelf opgemerkt. „We nemen dit zeer hoog op”, aldus de woordvoerder. Volgens hem wordt elke levering van de boer afzonderlijk gecontroleerd. Het concern legt melkveehouders die melk met te veel penicilline leveren een boete op. Boeren dienen penicilline onder meer toe aan koeien die last hebben van een ontsteking aan de uiers.
Het is niet voor het eerst dat Campina met het probleem wordt geconfronteerd. Vorig jaar moest het concern wegens een te hoog gehalte aan penicilline 150.000 pakken melk terughalen. Het zou toen gaan om een wraakactie van een voormalige boerenknecht met wie een boerin een relatie had.
Volgens de Keuringsdienst van Waren worden consumenten er niet ziek van. Alleen mensen die overgevoelig zijn voor penicilline kunnen last krijgen van huiduitslag.
Voor de keuringsdienst is het aantreffen van de melk met penicilline geen reden bijzondere maatregelen te treffen. Melk wordt in het hele distributietraject gecontroleerd. Dankzij die controles is aan het licht gekomen dat er penicilline inzat, aldus een woordvoerder van de dienst.