Proef met golfoverslag bij Ellewoutsdijk
ELLEWOUTSDIJK - Hoewel twee zeedijken Fort Ellewoutsdijk lijken te beschermen tegen het water van de Oosterschelde, maakt het fort toch kans op natte voeten. Door veranderingen aan de zeewering mogen de golven bij zware storm nu over de dijken slaan. Donderdag was in het Zeeuwse dorp de slotmanifestatie van het Europese kustbeschermingsproject ComCoast.
Het zeewater schittert in de zonnestralen die door het donkere wolkendek proberen te dringen. In de hoek waar twee dijken samenkomen, ligt het fort uit 1839. De grond rondom is modderig. Hiervan zijn niet alleen plensbuien de oorzaak, maar ook de werkzaamheden. De resultaten van het project worden gepresenteerd in het fort, het hart van ComCoast.Managers, plaatselijke en regionale bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties wonen de presentatie bij. Hun pantalons en nette schoenen zijn bevlekt met Zeeuwse klei. In de dikke muur van het fort zit op bijna 2 meter hoogte een zwarte steen. ”Watersnood 1953” staat erop. Zo hoog reikte het water in die tijd.
Er moeten maatregelen genomen worden tegen het stijgende waterpeil, zegt F. Hamer, projectmanager van ComCoast. „Normaal stijgt de zeespiegel met 2 millimeter per jaar. Nu is dat wel 6 millimeter.”
De oplossingen bestaan uit combinaties van water keren en het gebruik van land. „Het is onmogelijk om op traditionele wijze de dijken naar buiten te verbreden. Daarvoor is de Westerschelde te diep en zijn de oevers te stijl. Daarom zijn de dijken golfoverslagbestendig gemaakt”, vertelt L. Adriaanse, projectcoördinator Zeeuwse ComCoast pilots.
De twee zeedijken bij Ellewoutsdijk zijn versterkt. De graslaag werd verwijderd en een laag asfalt toegevoegd. Hierover kwam opnieuw een graslaag, om de dijk overslagbestendig te maken. Bij extreme storm kunnen golven over de dijk spoelen. Het fort komt dan in het water te staan, maar dankzij een dijk achter het bouwwerk blijft het dorp gespaard.
„De kracht van het zeewater moet je nooit onderschatten. Je kunt het water nooit 100 procent tegenhouden. Daarom moet je het begeleiden”, zegt een medewerker van Rijkswaterstaat Zeeland. Met een golfsimulator werd getest hoeveel waterkracht een dijk kan verwerken.
Ook voor het gebied rondom de voormalige veerhaven in Perkpolder heeft ComCoast grote plannen. „De dijken worden golfoverslagbestendig gemaakt. Verder komt er een terp van 12 hectare. Daarop worden huizen, een hotel en een golfclub gevestigd. Het buitendijkse natuurgebied en de oude en nieuwe dijk moeten samen een waterkeringszone vormen. Daarop wordt steeds een laagje modder afgezet. Zo slibt het gebied op met de zeespiegelstijging”, vertelt projectcoördinator Adriaanse.
F. Hamelink, gedeputeerde van de Provincie Zeeland is blij met de resultaten van het project. „Ik bied Zeeland graag aan als laboratorium voor innovatieve ontwikkelingen. Kennis is van levensbelang, letterlijk en figuurlijk. De delta is de etalage van wat we op het gebied van kust en water presteren. Die etalage richten we nu opnieuw in.”