„In Marokko springen ze niet over de balie”
AMSTERDAM - Marokkaanse criminelen minachten de Nederlandse politie vaak. In vergelijking met het Midden-Oosten vinden de allochtonen het strafklimaat in ons land een regelrecht lachertje.
„Die Nederlandse agenten doen toch niks. Ze zijn van chocola.” Op die minachtende manier redeneren veel Marokkaanse criminelen over de politie in Nederland. Dat is voor arabist prof. dr. Hans Jansen zonneklaar. „In Marokko zal niemand met een mes over de balie van een politiebureau springen. Het strafklimaat in het Midden-Oosten is kei- en keihard. Als je je als burger schuldig maakt aan zinloos geweld, zit je zomaar diep in de problemen.”De islamkenner, verbonden aan de Universiteit Utrecht, reageert op de commotie rond de dood van de Marokkaanse crimineel Bilal B. (22). De jongeman, die contacten had met leden van de Hofstadgroep, sprong zondag met een mes over de balie van een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Hij stak in op twee agenten, onder wie een vrouw. Daarna schoot de vrouwelijke agent de jongeman dood. Volgens zijn ouders was Bilal schizofreen. „Daar kan ik niet over oordelen. Dat maakt de zaak ingewikkeld”, reageert Jansen, die erop wijst dat in dit soort situaties algauw iemand psychisch ziek wordt verklaard.
Zeker is volgens Jansen wel dat onder diverse Marokkanen niet al te veel respect bestaat voor de Nederlandse politie. „Criminelen uit die kringen lachen zich krom om onze cultuur van overleg en praten. Zwaait er iemand met een mes, dan belt de politie al gauw eerst een maatschappelijk werker.”
Zeker extremistische moslims zijn vervuld van een diepe afkeer van de politie, betoogt de islamkenner. „Op allerlei websites voor Marokkanen kun je vinden dat er in die kringen een intense afkeer bestaat van de Nederlandse overheid, van de Joden, van Amerika. Moslimextremisten zien de politie als de vertegenwoordigers van de ongelovige overheid. Net zoals wethouders en burgemeesters dat zijn. Tegen die mensen mag je dus strijden. Mensen zoals burgemeester Cohen van Amsterdam worden niet voor niets bewaakt.”
In probleemwijken in bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam staan veel Marokkaanse jongeren lijnrecht tegenover de politie.
„Veel pubers hebben een natuurlijke afkeer van de politie. Dat is niet zo vreemd. Als het goed is, zal een vader zeggen: „Stop met die ongein, neem een krantenwijk.” Maar het wordt anders als ronselaars en de imam zeggen dat die strijd tegen de politie wel erg mooi is en deel uitmaakt van de heilsgeschiedenis waarbij de vijanden van de god van de moslims worden verslagen.”
Zullen allochtone wijken in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht zich steeds meer als antiwesterse getto’s ontwikkelen?
„Dat weet ik niet. Het neerschieten van die jongeman zal niet het laatste incident zijn. De vorming van een getto én het tegengaan ervan is een ingewikkeld proces. Het heeft te maken met zaken zoals werkgelegenheid en huisvesting. Maar dat zegt niet alles. Ook ontwikkelde allochtonen met een mooie baan kunnen uitgroeien tot extremisten. Dat zag je aan de moslims achter de aanslagen op 11 september 2001 en aan het complot in Engeland, waarbij extremistische artsen aanslagen wilden plegen.”
Het zal Jansen niet verbazen als Marokkanen de schuld van het incident op het politiebureau in de schoenen van de agenten schuiven. „Dat heeft te maken met de grote groepssolidariteit in die kringen. Maar men zal toch moeten begrijpen dat die agente heeft geschoten toen ze met een mes werd verrast.”