VO wil af van lesurennorm
UTRECHT (ANP) - Het voortgezet onderwijs wil af van de norm van 1040 uur lesgeven in de onderbouw.
De VO-raad, de koepel van de middelbare scholen, vindt dat die eis de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt.Het effect van de wettelijke eis is dat leerlingen zwaarder belast worden en dat er geschrapt wordt op algemeen vormende, culturele en sportactiviteiten, aldus de raad. Die baseert zich op een eigen enquête onder 249 scholen.
Uit onderzoek van de onderwijsinspectie is gebleken dat een groot deel van de scholen niet aan de eis voldoet. Scholen die niet genoeg lessen geven, kunnen financieel worden gekort.
Op zeven van de tien scholen leiden maatregelen om aan de norm te voldoen tot „onaanvaardbaar” lange lesdagen voor de leerlingen. „Ons grootste probleem met de norm is de grote nadruk op kwantiteit”, zegt S. Slagter, voorzitter van de VO-raad. „De wettelijke eis controleert aanwezigheid, niet schoolprestaties. Er is geen oog voor individuele verschillen in aanleg en prestaties.”
Zo wordt van een vwo-leerling verwacht dat hij zelfstandig kan werken. Die wordt door de norm geremd in zijn ontwikkeling, terwijl een leerling die extra begeleiding nodig heeft, het risico loopt die niet te krijgen, omdat huiswerkbegeleiding niet meetelt volgens de wet.