Volkert van der G. gaat weer eten
Volkert van der G. (33) heeft donderdag zijn hongerstaking beëindigd. Hij stopt vooralsnog met zijn actie, omdat hij concrete aanwijzingen heeft dat zijn omstandigheden in de gevangenis zullen verbeteren. Dat deelde zijn advocate mr. B. Böhler donderdag mee.
Van der G., de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, at niet meer sinds 12 juli. Hij heeft zeventig dagen gehongerd. Hij ging hiertoe over omdat hij onder meer tegen de aanwezigheid van permanent cameratoezicht in zijn cel is.
Minister Donner (Justitie) is zeer verheugd over het besluit van Volkert van der G. „Anders zou de situatie verder escaleren”, stelde de minister donderdag vast.
De detentieomstandigheden worden beter voor Van der G., liet Donner weten. Zo krijgt hij meer privacy bij het ontvangen van bezoek en zal hij vaker worden gelucht. De camera’s in zijn cel blijven wel hangen, benadrukte de minister. Die worden alleen weggehaald als Van der G. „geen risico meer is voor zichzelf.”
Het is volgens de CDA-bewindsman te vroeg om te zeggen dat Van der G. nu wellicht ook gaat praten. „Maar misschien is het een eerste stap.” LPF-fractievoorzitter Wijnschenk wil niet inhoudelijk reageren op de beslissing van Van der G… „Ik hoop dat de dader straf krijgt, en dat is aan justitie.”
De grootste coalitiepartij CDA noemt het „goed nieuws” dat Van der G. weer eet. Volgens kamerlid Van Haersma Buma is het normaal dat justitie na verloop van tijd bekijkt of het nog nodig is beperkende maatregelen overeind te houden. Ook Marten Fortuyn verklaarde in het televisieprogramma Nova opgelucht te zijn over de beslissing van Van der G. De broer van Pim Fortuyn heeft herhaaldelijk geprobeerd met Van der G. in contact te komen. Hij zegt graag achter de motieven van de vermoedelijke dader te willen komen.
Volgens advocaat B. Böhler heeft de voorzitster van de Commissie van Toezicht van het Huis van Bewaring Demersluis in Amsterdam toegezegd dat zij na het stopzetten van de hongerstaking met alle betrokkenen gaat overleggen over de omstandigheden waaronder Van der G. in het huis van bewaring vastzit. „Met de onderbreking van de hongerstaking wil Van der G. een bijdrage leveren aan deze positieve ontwikkeling”, zegt Böhler.
Van der G.’s raadslieden Böhler en A. Franken zijn verheugd over de beslissing van hun cliënt. Wel zullen ze nadrukkelijk in de gaten houden of de contacten met de verschillende instanties ook daadwerkelijk tot een blijvende verbetering van de omstandigheden van Van der G. zullen leiden.
Van der G. is nog redelijk gezond na deze lange hongerstaking, vertelt de raadsvrouw. Dat komt omdat de milieuactivist uit Harderwijk tijdens zijn hongerstaking wel vruchtensappen heeft gedronken.
Vorige week donderdag besloot de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming nog dat het cameratoezicht in de cel van Van der G. niet onrechtmatig was. Van der G. zou in een dip hebben gezeten. Ook is in zijn cel in juli in een lamp een scherp plaatje gevonden. De verdachte ontkent dat hij dat plaatje daar heeft verstopt. De advocaten hebben het cameratoezicht van begin af aan bestreden.
In juli had de Raad voor Strafrechtstoepassing zich al eens uitgesproken tegen de aanwezigheid van camera’s in de cel van Van der G. Dat betrof echter de situatie tot begin juli. Met een noodmaatregel verruimde toenmalig minister van Justitie Korthals daarna de mogelijkheden gedetineerden met camera’s te observeren.
Op basis van deze nieuwe regelgeving verlengde de directie van het huis van bewaring Demersluis het cameratoezicht. De Commissie van Toezicht van Demersluis bepaalde eind juli dat onder de nieuwe regels het cameratoezicht wel is geoorloofd. De advocaten van Van der G. gingen tegen die uitspraak tevergeefs in beroep bij de Raad voor Strafrechttoepassing.