Binnenland

FBI-deskundige geeft college over seriemoordenaars

Een deskundige van de Amerikaanse federale recherche FBI heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag tijdens de derde dag van het proces tegen de Haagse verpleegkundige een uitvoerig college gegeven over seriemoordenaars.

ANP
19 September 2002 13:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Het openbaar ministerie verdenkt de 40-jarige verpleegkundige, Lucy de B. van het plegen van dertien moorden en vijf moordpogingen in vier ziekenhuizen in Den Haag.

C. Brantley, sinds 1983 in dienst bij de FBI en specialist op het gebied van gewelddadig crimineel gedrag, analyseerde op verzoek van het openbaar ministerie delen van het strafdossier en passages uit de dagboeken van Lucy de B. Ook voerde hij onder meer in Nederland gesprekken met de officieren van justitie en enkele leidinggevenden bij het onderzoek naar de verpleegkundige.

De FBI-deskundige stelde uiteindelijk een rapport op waarin hij een uiteenzetting gaf van de motieven en gedragskenmerken van seriemoordenaars. Hij bevestigde donderdag tegenover de rechtbank dat het rapport niet is toegespitst op de zaak van de Haagse verpleegkundige.

Dat gegeven was voor Lucy’s advocaat A. Visser eerder al aanleiding om te zeggen dat de rapportage geen nuttige informatie bevatte, maar slechts algemene informatie die ook is te vinden in boeken over seriemoordenaars.

Brantley ging tijdens de rechtszitting niet in op het specifieke geval Lucy de B. Wel gaf hij uitgebreid uitleg over het fenomeen seriemoordenaars in gezondheidscentra. Hij maakte duidelijk dat dergelijke moordenaars doorgaans zeer georganiseerd te werk gaan. Ook proberen ze hun daad in de regel zeer goed te camoufleren.

Seriemoordenaars in gezondheidscentra verdiepen zich vaak in medische wetenschap, zodat ze de werking van medicijnen goed kennen. Op afdelingen waar ernstig zieke patiënten liggen, kunnen moorden onopgemerkt blijven, aangezien de levensverwachting van deze mensen al erg laag is. Als de moordenaar slim gebruik maakt van vergiftigende stoffen, kunnen zijn of haar daden lange tijd onopgemerkt blijven.

Brantley schetste ook de gedragskenmerken en persoonlijke achtergronden van seriemoordenaars. Die zijn vaak als kind misbruikt en verwaarloosd door hun ouders. Ze kregen geen liefde en aandacht en hebben een negatief zelfbeeld. Op latere leeftijd hebben ze vaak moeite met het aangaan en onderhouden van relaties. Ze hebben moeite met autoriteit en hebben onder meer hierdoor problemen op school en in werksituaties. Voordat mensen zich ontpoppen als seriemoordenaar, maken ze zich vaak al schuldig aan minder ernstig crimineel gedrag.

De gedragingen van Lucy de B. lijken te passen in het profiel dat de FBI-deskundige schetste van seriemoordenaars in de gezondheidszorg. Brantley waarschuwde echter voor overhaaste conclusies in de zaak tegen de verpleegkundige op basis van zijn bevindingen. Hij verzekerde dat mensen met een ernstig getroubleerde achtergrond ook heel goed kunnen uitgroeien tot keurige burgers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer