Binnenland

Kritiek op subsidie islamitische site

DEN HAAG - Op feestelijke wijze werd vorige week de IslamWijzer gelanceerd, een discussiesite voor Nederlandse moslims. Met dank aan een subsidie van het kabinet. Politici hebben echter bezwaren tegen die subsidie.

Pieter Jan Dijkman
12 October 2007 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:11
APELDOORN – Politici hebben bezwaren tegen de subsidie die het kabinet geeft aan de vorige week gelanceerde IslamWijzer, een discussiesite voor Nederlandse moslims. Foto IslamWijzer.nl
APELDOORN – Politici hebben bezwaren tegen de subsidie die het kabinet geeft aan de vorige week gelanceerde IslamWijzer, een discussiesite voor Nederlandse moslims. Foto IslamWijzer.nl

Jongeren informeren „over maatschappelijke en spirituele kwesties vanuit een islamitisch perspectief”, dat is wat de makers van de IslamWijzer.nl willen bereiken.Vorige week vrijdag werd de site IslamWijzer.nl gelanceerd, een initiatief van organisaties als Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland en Inspraakorgaan Turken in Nederland. De IslamWijzer moet een tegenwicht bieden aan sites van radicale moslims, aan de ideeën van jongens als Mohammed B. en Samir A. Op de IslamWijzer staan artikelen als ”De Koran voor beginners” en ”Geloofsafval en moslims”, veel verzen ook uit de Koran.

Tot zover geen probleem. Maar de site is opgezet met 150.000 euro aan subsidie van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. En dat vinden Tweede Kamerleden over de grens. Het is geen taak voor de overheid om religieuze sites te sponsoren, zelfs niet als het gaat om een „gematigde versie van de islam”, vinden zij.

SGP-Kamerlid Van der Staaij. „Je komt in een hele rare hoek terecht, namelijk de vraag welke islamitische stroming je wel of niet aanvaardbaar vindt en welke je dus wel of niet steunt omdat dit maatschappelijk zo uitkomt.” Een „mijnenveld” noemt hij het. „Ik vind dit niet de taak van de overheid. Want het is, hoe dan ook, een soort reclame voor de islam. Er zal geen kwaad woord over worden gezegd.”

Sceptisch
Daarnaast betwijfelt Van der Staaij de noodzaak van de site. „Er zijn zoveel studies met liberale of gematigde interpretaties van de islam. Ik vraag me af of de IslamWijzer een hiaat vult.” Hij is sceptisch over het effect. „Ik denk niet dat salafistische jongeren bij het zien van de site hun radicale ideeën ineens overboord gooien.”

De SGP overweegt een motie in te dienen om de subsidie terug te draaien. Die motie zal vermoedelijk worden gesteund door ChristenUnie, SP en VVD. Ook zij hebben hun bedenkingen. „De scheiding tussen kerk en staat moet natuurlijk wel worden gerespecteerd”, zegt VVD-Kamerlid Griffith.

Regeringspartij CDA begrijpt die twijfels. Maar CDA-Kamerlid Çörüz vindt dat de overheid wel iets moet doen. Hij trekt een vergelijking met de imamopleidingen in Nederland. „Het is een lastig dilemma: moet de rijksoverheid religieuze activiteiten subsidiëren?” In principe niet, vindt Çörüz. Maar een Nederlandse imamopleiding en zo’n site dienen een maatschappelijk belang. En daarom is de subsidie volgens hem geoorloofd.

Islamwijzer.nl wordt gefinancierd uit een pot geld van 4 miljoen euro bestemd voor ”Preventie tegen polarisatie en radicalisering”. Sinds de moord op Theo van Gogh heeft het kabinet geld over voor plannen vanuit de islamitische gemeenschap om radicalisering tegen te gaan. Vanaf 2008 moet er jaarlijks 5 miljoen euro in dit soort initiatieven worden gepompt.

„Ik begrijp het wel”, zegt Van der Staaij: „Het kabinet wil daadkracht af kunnen meten aan subsidies. Maar het kabinet moet zich afvragen of het dit wel wil subsidiëren.”

Begin 2008 zal het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie met de initiatiefnemers om de tafel om de site te evalueren. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken verdedigt de subsidie vooralsnog. „Wij moeten als overheid invloed uitoefenen om iets als radicalisering tegen te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer