Wildbeheer Veluwe: Ophef is grote onzin
VAASSEN - De ophef in de Tweede Kamer over het toestaan van de zogenaamde drukjacht vindt secretaris G. J. Spek van de Vereniging Wildbeheer Veluwe (VWV) „klinkklare onzin. De Tweede Kamer heeft deze vorm van jagen in 2002 zelf toegestaan.”
De VWV houdt tellingen om het aantal wilde zwijnen te bepalen, adviseert hoeveel dieren er afgeschoten moeten worden en registreert dat afschot. Secretaris Spek constateert dat de jagers sinds het jachtseizoen op 1 juli is begonnen „hun uiterste best hebben gedaan om zo veel mogelijk varkens af te schieten.”Nu er echter volop eikels in het bos liggen, worden er vanuit de jachthut bijna geen zwijnen meer geschoten omdat ze niet meer op het lokvoer afkomen. Speciaal voor zulke voedselrijke jaren heeft de Tweede Kamer in 2002 de een-op-eenmethode toegestaan, zegt Spek. „In dat jaar is de drijfjacht verboden en is deze methode als vervanging gekozen.” Bij de drijfjacht worden de zwijnen door drijvers opgejaagd in de richting van de jagers. Tegen deze methode kwam steeds meer verzet, omdat de rennende zwijnen soms alleen gewond raakten.
De drukjacht is veel diervriendelijker, vindt Spek. „De drijvers zorgen er alleen voor dat de zwijnen uit de dekking komen. De jagers kunnen vanaf een zogeheten hoogzit meer de tijd nemen om te schieten, waardoor de kans op een niet-dodelijk schot veel kleiner is.”
Deze vorm van jagen is sinds 2002 nog nooit toegepast, ondanks dat er wel vaker toestemming voor is gegeven. Vorig jaar deed minister Veerman dat ook, omdat er toen ook te veel zwijnen waren. Provincie Gelderland had de drukjacht echter nog niet in het faunabeheersplan opgenomen, waardoor er geen gebruik van is gemaakt. De VWV was dit jaar van plan de drukjacht in november of december te organiseren. De Tweede Kamer zet daar nu een streep door.
De ophef over de zwijnen is inmiddels ook doorgedrongen tot het provinciehuis. De Partij voor de Dieren in de Staten vroeg verantwoordelijk gedeputeerde H. Keereweer om een onderzoek of de wildezwijnenstand op de Veluwe mogelijk door illegale praktijken zo explosief is gegroeid. Keereweer stemde daar mee in.
De PvdD vermoedt dat bepaalde jachtlustigen de varkens structureel illegaal bijvoeren. Ook is het mogelijk dat er illegaal zwijnen worden uitgezet, denkt de partij. De PvdD sluit niet uit dat de overlast bewust is geregisseerd door hobbyjagers. Mocht dat uit het aangekondigde onderzoek blijken, dan wil de partij een verbod op jagen ter vermaak.
Spek verbaast zich erover dat „die praatjes nog steeds de ronde doen. Het bijvoederen is al jaren verboden. Alleen in het jachtseizoen mag er wat mais worden gestrooid om de dieren te lokken. Dat gaat om kleine hoeveelheden, waarbij het aantal kilo’s bovendien precies is vastgesteld. Als jagers zich niet aan de regels houden, lopen zij het risico hun jachtakte kwijt te raken.”
De PvdD zet met de SP en tal van tegenstanders van de jacht vraagtekens bij het Faunabeheersplan dat geldt voor de Veluwe. Volgens hen kloppen de cijfers in dat plan nu al jaren niet. Elk jaar zijn er weer meer zwijnen dan verwacht, die door een overvloedig eikel- en beukennootjesaanbod ook veel meer te eten hebben dan verwacht. Extra afschot is daardoor noodzakelijk.
„Door een welhaast ceremonieel herhalen van deze kwestie is stelselmatig toegewerkt naar het weer toestaan van drukjacht”, zo stelt dierenbeschermster Diana Saaman. „En als het leefgebied op de Veluwe maximaal achthonderd zwijnen kan verdragen, hoe is het dan mogelijk dat het er al jaren veel meer zijn, zonder dat de populatie ziek of kwetsbaar wordt?”
Ook woordvoerder H. R. Stockmann van Faunabescherming verzet zich met hand en tand tegen het plan van Verburg. „Drijf- en drukjacht is bij wet verboden, de minister moet zich daaraan houden en zich niet door particuliere jagers van de wijs laten brengen. Die mensen hebben de dieren de afgelopen jaren bewust bijgevoerd. Nu er een overschot is, vragen ze om toestemming voor drukjacht. Zo komt er nooit een natuurlijk evenwicht.”