Parlement varia
Doe het zelf
Al lang voor de onderhandelaars van PvdA, CDA en ChristenUnie dit voorjaar over de invulling van de ministersposten spraken, stond het vast. Prof. dr. J. M. Cramer, hoogleraar duurzaam ondernemen in Utrecht, zou minister van VROM worden. Haar deskundigheid stond bij vriend en vijand hoog aangeschreven.
Nu, ruim een halfjaar na het aantreden van het kabinet, is die glans helemaal vervaagd. Vriend en vijand zijn het erover eens dat ze niet goed uit de verf komt. Ze is te weinig zichtbaar. En dat terwijl het milieubeleid een van de speerpunten van dit christelijk-sociale kabinet zou moeten zijn.Cramer (PvdA) is geen sterke persoonlijkheid, zo bleek vorige week na afloop van een uitzending van NOVA Politiek. Al tijdens het tv-debat met Zijlstra (VVD) en Duyvendak (GroenLinks) had Cramer moeite om staande te blijven. Zo verwees ze in een antwoord op de vraag of er een vleestaks moet komen naar een kilometerheffing.
Na afloop van het debat knapte er iets bij de bewindsvrouw. Volgens sommigen had ze tranen in de ogen. Direct na de aftiteling stond ze op van de tafel. Ze liep zonder te groeten weg en beet haar opponenten toe: „Doe het dan zelf!”
Vrienden
Het milieubeleid van minister Cramer heeft tot een breuk geleid tussen de milieumaatjes Duyvendak (GroenLinks) en Samsom (PvdA). Tijdens de eerste drie kabinetten-Balkenende streden ze zij aan zij tegen het magere milieubeleid dat deze regeringen voerden. De afgelopen vijf jaar waren ze het eigenlijk altijd met elkaar eens. Duyvendak was voor zijn Kamerlidmaatschap directeur van de vereniging Milieudefensie en Samsom was actievoerder bij Greenpeace. Dat schiep een band.
Nu de PvdA deelneemt aan de regering heeft Samsom een andere insteek. Hij steunt in grote lijnen het regeringsbeleid en Duyvendak doet er alles aan om het milieubeleid in een ongunstig daglicht te plaatsen.
Het dagblad Trouw zette de voormalige vrienden aan een tafel en daar bleek dat de breuk definitief was. De emoties laaiden hoog op. Samsom sloeg op tafel om zijn opponent ervan te overtuigen dat het kabinet de gestelde doelen in 2020 gaat halen.
Hij wil de kiezers laten geloven dat er nauwelijks verschil is tussen wat hij wil en wat GroenLinks voorstaat. GroenLinks is volgens hem iets groener, maar „het verschil is nihil.” Duyvendak kijkt er anders tegenaan: „Zelfs een blinde kan het verschil zien.”
Nooit meer samen voor het milieu.
GV
Stropen
Minister Verburg van Landbouw kon al niet veel goed doen in de ogen van de Partij voor de Dieren (PvdD), maar nu heeft ze het helemaal verbruid. „De minister roept op tot stroperij”, meent fractievoorzitter Thieme van de PvdD.
Wat heeft Verburg nu weer verkeerd gedaan? In een interview in het Volkskrant Magazine van 29 september stelt de bewindsvrouw dat kinderen volgens haar gelukkiger worden en meer verbondenheid voelen met de natuur als ze daar zelf ervaring in hebben opgedaan. „Laat ze maar eens een haas vangen die ze ’s avonds op kunnen eten.”
Die oproep schoot Thieme in het verkeerde keelgat. „Beveelt u kinderen daadwerkelijk aan te gaan stropen in de vorm van (is0(
het vangen van hazen, om die vervolgens te doden en op te eten?” wil ze van Verburg weten. „Zo ja, hoe verhoudt een oproep tot wetsovertreding zich met de uitoefening van het ministersambt?”(is2m(
De antwoorden van Verburg op de vragen van Thieme zijn nog niet binnen. Misschien kan de PvdD-fractievoorzitter in tussen tijd nog een vraag aan haar serie over stroperij toevoegen: Hoe vangt een koe een haas?
Die klassieke vraag is nog nooit afdoende beantwoord. Misschien weet Verburg, wier vader koeien hield, daar wel een antwoord op.
Gedragscode
De reis van de vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken naar het Midden-Oosten in juli heeft een lange nasleep gekregen. Tijdens die reis kwamen enkele Kamerleden negatief in het nieuws. PvdA’er Van Dam, SP’er Van Bommel en GroenLinks-Kamerlid Peters hielden zich namelijk niet aan de spelregels. Die schrijven voor dat de delegatieleden niet met vertegenwoordigers van de terreurorganisatie Hamas zouden spreken. De drie linkse parlementariërs deden dat toch.
VVD’er Van Baalen, ook mee op reis, reageerde toen direct al boos. „Drie spelbrekers hebben er nu voor gezorgd dat Hamas goede sier maakt met een Nederlandse delegatie.”
De betrokken Kamerleden overlegden donderdag achter gesloten deuren over een gedragscode voor werkbezoeken in het buitenland, om kwesties als bovenstaande voortaan te voorkomen. De parlementariërs konden het vorige week nog niet eens worden.
Het concept betrof overigens een vrij algemeen stuk, lichtte commissievoorzitter Ormel na afloop van de vergadering toe.
Onduidelijk is of de code ook regels stelt aan het gedrag van Kamerleden in uitgaansgelegenheden. Er is op zijn minst aanleiding toe om daar eens kritisch naar te kijken. SP-Kamerlid Van Bommel veroorzaakte tijdens de reis namelijk ophef door zich in een café onhoffelijk uit te laten tegen een Jordaanse ambassademedewerkster. Dat soort contacten is even schadelijk voor het aanzien van de Kamer als gesprekken met Hamas.
KdG
Agenda
De Tweede Kamer maakt deze week een begin met de behandeling van de afzonderlijke begrotingshoofdstukken. Eerst komen de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en die van het Koninklijk Huis aan de orde. Woensdag debatteert de Kamer ook over het aanbestedingsbeleid van de regering. Op onderdelen is dat in strijd geweest met Europese regelgeving.