Binnenland

Zeeuwse wijn vliegt de wereld over

DREISCHOR - Een wijngaard zou niemand verwachten in het uitgestrekte polderlandschap op Schouwen-Duiveland. Toch liggen dicht bij Dreischor velden met groene druivenplanten. Onder de afnemers zijn niet de minste. Het witte vocht van Wijnhoeve De Kleine Schorre is zo goed, dat KLM ze haar klanten wil aanbieden in het vliegtuig.

Corina de Vos
5 October 2007 22:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:09
DREISCHOR – Nauwlettend wordt de kwaliteit van de druiven bij Wijnhoeve De Kleine Schorre in de gaten gehouden. In 2005 werden de eerste druiven geoogst door vrijwilligers. Foto Wim van Vossen
DREISCHOR – Nauwlettend wordt de kwaliteit van de druiven bij Wijnhoeve De Kleine Schorre in de gaten gehouden. In 2005 werden de eerste druiven geoogst door vrijwilligers. Foto Wim van Vossen

Op het terrein staat een oud, wit huisje, gedeeltelijk bedekt met druivenbladeren. Ervoor een stapel lege, houten vaten. ”Te koop”, staat op een bordje. Binnen is een winkeltje met groenten en streekproducten. Natuurlijk worden er flessen zelfgemaakte wijn verkocht. De naam ervan vat samen wat er in de flessen te vinden is: Schouwen-Druiveland.„Dit is het kloppend hart van het bedrijf”, zegt Johan van de Velde, directeur-eigenaar van het bedrijf, terwijl hij een deur opent achterin een grote schuur. Hij stapt een grote ruimte binnen. „We noemen dit de wijnkelder, ook al ligt hij niet onder de grond.”

Een groot aantal roestvrijstalen tanks is blikvanger. Er staat ook een pers. Die lijkt op een centrifuge met daarboven een grote trechter. Daar worden de sappige vruchten in gedaan. In de ’centrifuge’ worden de druiven tegen de wand gedrukt, waardoor het sap in een bak komt. Van daar loopt het in de tanks.

Zacht gepruttel is te horen, er hangt een zoete geur. „In die tanks zit druivensap. Dat moet vier tot vijf weken gisten”, licht de 24-jarige wijnboer toe. „Als het gistproces afgerond is, moet de wijn nog vier tot vijf maanden rijpen. Dan komt de echte smaak en geur aan de drank.”

Het resultaat laat weinig te wensen over, nu zelfs KLM het product inkoopt. Van de Velde: „De inkoper kwam min of meer toevallig bij ons terecht. Hij kreeg de Schouwen-Druiveland blanc 2006 voorgezet in een restaurant. Dat beviel en de vliegtuigmaatschappij bestelde 8000 flessen. Die worden voorgezet aan businessclasspassagiers.” Woensdag wordt het contract getekend, in aanwezigheid van commissaris van de Koningin Peijs.

De bekende vinoloog Hubrecht Duijker omschreef de wijn van de hoeve als „technisch onberispelijk.” Van de Velde weet wel hoe dat komt. „De kwaliteit is super door het klimaat. We hebben hier gemiddeld 300 zonuren meer dan in de rest van het land.” Zon is veel belangrijker voor een goede druivenoogst dan regen, weet Van de Velde. „Ik zie de kikkers graag met stofbrillen op”, lacht hij. „Bovendien bestaat de grond hier uit vruchtbare zeeklei.”

Toen er nog geen oogst was, had de Wijnhoeve toch inkomsten. De grote houten schuur voor de wijnkelder wordt verhuurd voor feestjes en gelegenheden. „Er zijn verjaardagen, trouwerijen en personeelsfeestjes. Wij verzorgen ook het eten. Bovendien geef ik rondleidingen voor belangstellenden. Ik heb de meest afwisselende baan die er bestaat”, zegt de jonge ondernemer tevreden.

De directeur startte De Kleine Schorre in 2001. Zijn ouders hadden op dezelfde plaats een akkerbouwbedrijf. „Mijn vader en ik klaagden jaren terug over de slechte prijzen voor onze producten. Toen ontstond het idee om een wijnboerderij op te zetten. Daarvan zijn er nog niet veel in Nederland.”

Voor Van de Velde was het een sprong in het diepe: „Ik wist wat wijn was, maar daar hield het op. We verdiepten ons er flink in. Daarna hebben we met vijf andere initiatiefnemers en hulp van een Luxemburgs wijnbedrijf de hoeve opgezet.”

In 2005 werden de eerste druiven geoogst door vrijwilligers, om kosten te besparen. Ieder jaar is de oogst weer een feest, meent Van de Velde. „Per jaar produceren we ruim 40.000 flessen.”

De hoeve maakt alleen witte wijn in diverse varianten zoals Pinot Gris, Auxerrois en Pinot Blanc. Deze soorten zijn vooral geschikt om opgediend te worden bij een visgerecht. „Bijvoorbeeld bij Zeeuwse mosselen. Het is een zeer geschikte drank voor deze visstreek.”

Van de Velde is erg blij met het te sluiten contract. „Ons product komt hierdoor in de publiciteit. Andere bedrijven willen nu ook per se de witte wijn kopen. Helaas zijn we nu uitverkocht.” Naar verwachting is er volgend jaar een grotere productie. Komend voorjaar breidt De Kleine Schorre de wijngaarden uit van 6 naar 10 hectare. Het is nog niet bekend of KLM ook dan met het Zeeuwse bedrijf in zee gaat. Maar dit jaar vliegt Schouwen-Druiveland blanc 2006 in ieder geval de hele wereld over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer