Ambulance soms te laat bij noodgeval
DEN HAAG - Een op de tien ambulances arriveert te laat bij een levensbedreigende situatie. Dat blijkt uit de vrijdag verschenen jaarcijfers 2006 van de sector ambulancezorg.
Van de ruim 387.000 ambulanceritten waarin het gaat om levensbedreigende situaties is 91 procent binnen de 15 minutennorm ter plaatse. Overschrijdingen doen zich vooral voor in dunbevolkte gebieden, maar ook in steden.Het gaat jaarlijks om 35.000 spoedritten die langer duren dan een kwartier na melding. Volgens de norm mogen ambulances bij ritten met levensbedreigende situaties 20.000 keer per jaar (5 procent) te laat komen. Gemiddeld doen de ziekenwagens er in noodsituaties 10 minuten over.
Volgens AmbulanceZorg Nederland heeft het aantal ambulances in de landelijke gebieden te maken met de hoeveelheid geld die bestuurders voor ambulancezorg beschikbaar stellen. Voor een optimale spreiding kreeg het ambulancevervoer een paar jaar geleden 30 miljoen euro. Daar zou nog ruim 2 miljoen bij moeten, stelt de ambulancezorg.
De laatste vijf jaar is de ambulancezorg met 16 procent gegroeid. Inmiddels heeft 98 procent van de ambulancezorgorganisaties een kwaliteitscertificaat. In 2006 bedroeg het budget voor de sector bijna 331 miljoen euro.
Minister Klink (Volksgezondheid) zei in een eerste reactie dat hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar de capaciteit van de ambulancezorg. Dit is mei volgend jaar klaar, waarna de minister kan bekijken of er geld bij moet. Hij zei zeker maatregelen te nemen als dat nodig mocht zijn.
De bewindspersoon deelt de observatie van de ambulancezorg dat de ambulances het snelst ter plaatse zijn in regio’s waar meldkamer en vervoer in één hand zijn. De wet die dit regelt moet nog door de Eerste Kamer, maar sommige regio’s lopen hier al op vooruit. De ambulancezorg dringt erop aan dat dit snel landelijk ingevoerd wordt.