Kamer: Compensatie zorgrisico te karig
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer vindt dat te weinig chronisch zieken en gehandicapten geld terug kunnen krijgen voor het eigen risico dat volgend jaar in de zorg gaat gelden. Groepen als blinden en doven vallen buiten de boot omdat minister Klink (Volksgezondheid) alleen een compensatie wil geven voor mensen die veel medicijnen gebruiken, voerde de Kamer aan.
Dat bleek woensdag bij een debat tussen de Tweede Kamer en Klink over de vervanging van de huidige no–claimteruggave door een verplicht eigen risico van 150 euro. Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie stellen voor de compensatie voorlopig te regelen via de fiscale aftrekpost voor buitengewone uitgaven voor ziektekosten. Zo komen meer mensen voor teruggave in aanmerking.Volgens de maatstaven van Klink kunnen 1,6 miljoen chronisch zieken en gehandicapten die de afgelopen twee jaar minstens 180 dagdoseringen van een medicijn hebben gehad 47 euro terugkrijgen. Zij krijgen deze compensatie via het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
De regeringspartijen willen volgend jaar bekijken of het handiger is de compensatie via de belasting te laten lopen. Niet alleen zouden dan meer mensen ervoor in aanmerking komen, maar wordt de teruggave ook inkomensafhankelijk. Ook zou de uitvoering eenvoudiger zijn dan via het CAK.
Klink erkende dat de afbakening van de groep chronisch zieken en gehandicapten nog niet optimaal is. „Het ongemak zit ook aan mijn kant". Maar hij stelde wel dat de grootste groep mensen die veel zorgkosten maken, in 2008 al geld terugkrijgen voor het eigen risico. Volgend jaar wil hij de afbakening vervolmaken.
Voor compensatie via de buitengewone uitgaven voelde hij niets. Dat zou uitbreiding betekenen van een regeling die in 2009 afgeschaft wordt. Bovendien maken veel mensen ten onrechte niet gebruik van deze aftrekpost, terwijl er ook veel mensen zijn die er wel van profiteren maar niet chronisch ziek zijn.
PvdA–Kamerlid Van der Veen kwam met een voorstel om mensen die niet in een keer 150 euro op tafel kunnen leggen tegemoet te komen. De sociale diensten hadden gewaarschuwd dat uitkeringstrekkers in de problemen zouden kunnen komen. Van der Veen wil hen de mogelijkheid geven zich via de sociale diensten te laten herverzekeren tegen het eigen risico.