Volksraadpleging over EU uitgesloten
DEN HAAG - De oppositie is boos op de PvdA omdat die partij een referendum over het nieuwe EU-verdrag niet wil steunen. Door de opstelling van de PvdA is een herhaling van het EU-referendum uit 2005 uitgesloten. Het kabinet is tevreden over het besluit van de PvdA.
De PvdA-fractie heeft dinsdag besloten de bevolking niet de kans te geven zich uit te spreken over het nieuwe EU-verdrag. Een referendum is „onwenselijk en onnodig”, aldus PvdA-fractievoorzitter Tichelaar. Onnodig omdat volgens hem het nieuwe verdrag „fundamenteel anders” is dan de weggestemde EU-grondwet. „Al onze wensen zijn ingewilligd; die van de bevolking ook.”Tichelaar ontkende dat de PvdA is gezwicht voor druk van de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, beide tegen het referendum. Hij weersprak dat hij met het CDA een afspraak heeft gemaakt over het ontslagrecht. Het CDA wil dat versoepelen, de PvdA niet. „We hebben Europa niet uitgeruild tegen het ontslagrecht. Er is geen deal.”
Vicefractievoorzitter Hamer was iets opener: „Onze strategie is ook te kijken naar wat er nog meer speelt. Ik heb liever ruzie in de coalitie over het ontslagrecht dan over het referendum.”
Vijf PvdA-Kamerleden bleken dinsdag voor een referendum te zijn, maar ze legden zich neer bij het meerderheidsbesluit van de fractie. Dat besluit is slecht gevallen bij de PvdA-jongerenorganisatie Jonge Socialisten (JS). „Het is bij ons als een bom ingeslagen”, aldus JS-voorzitter Emmelkamp. Hij denkt dat angst voor afwijzing van het verdrag de doorslag heeft gegeven.
Ex-PvdA-Kamerlid Dubbelboer, in 2005 een van de initiatiefnemers van het EU-referendum, vindt dat zijn partij „politieke zelfmoord” pleegt. „Een nee van ons geeft de SP en PVV geen munitie in handen, maar een bazooka om ons aan flarden te schieten.”
Kritiek uit de hoek van de SP liet dinsdag niet lang op zich wachten. De PvdA was eerst voor een referendum, nu ineens tegen, aldus SP-Kamerlid Van Bommel. „De PvdA verraadt met deze ongelooflijke draai de eigen kiezers.” Hij zet indiening van zijn wetsvoorstel voor een referendum toch door, hoewel hij daarvoor geen Kamermeerderheid krijgt. Ook GroenLinks sprak gisteren van „kiezersbedrog.”
Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken is tevreden over het besluit van zijn partij. „De PvdA is niet gedraaid. Het gaat nu om een gewoon verdrag zoals eerdere Europese verdragen waarover ook geen volksraadpleging is geweest.”