Binnenland

„Legalisatie prostitutie mislukt”

AMSTERDAM - De afschaffing van het bordeelverbod in 2000 heeft de positie van prostituees niet verbeterd. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Cohen (PvdA) donderdag.

Van onze redacteuren
21 September 2007 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

„De legalisering van prostitutie heeft niet gebracht wat velen hebben gehoopt. We lopen nog steeds aan tegen schrijnende situaties waarin vrouwen worden misbruikt. Een grondige evaluatie van de prostitutiewet is hoog nodig”, aldus de burgemeester. Hij pleit voor een verbod op het souteneurschap, ofwel op pooiers. Bij het verlenen van vergunningen moeten strengere voorwaarden gelden. „Ik vind het prima dat je vergunningen verstrekt, maar niet dat vrouwen worden uitgebuit.”Het kabinet is al van plan met een nieuwe wet te komen waardoor gemeenten ervoor kunnen kiezen geen prostitutie toe te staan. Ook kondigde de regering eerder dit jaar aan dat justitie strenger zal optreden tegen misstanden in de branche. Cohen zei de kabinetsplannen „van harte” te steunen.

ChristenUnie-Kamerlid Anker is „heel blij” dat Cohen de problemen rond prostitutie aankaart. „Die branche is nog steeds enorm verweven met criminaliteit.”

Op voorstel van de kleinste regeringspartij onderzoekt het kabinet of het illegale hoerenloperij strafbaar kan stellen. Er komt ook een strenger vergunningenstelsel voor de prostitutiebranche om illegale prostitutie uit te bannen.

PvdA-Kamerlid Arib erkent dat er problemen zijn in de prostitutiebranche. „Er is nog steeds sprake van onmenselijke praktijken, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie.” Die misstanden moeten hard worden aangepakt, vindt ze.

De sociaaldemocrate ziet geen verband tussen de legalisering van prostitutie en de misstanden in de branche. „Voor de legalisering waren er ook al problemen, maar die waren toen veelal onzichtbaar.”

Arib denkt daarom niet dat herinvoering van het bordeelverbod de aangewezen oplossing is voor de problemen.

De politica wijst erop dat de prostitutiewet al is geëvalueerd. „Die evaluatie ligt bij de Tweede Kamer. We verwachten voor het einde van het jaar een reactie van het kabinet daarop.” Als het kabinet dan met voorstellen komt om uitbuiting van vrouwen aan te pakken, kunnen die rekenen op warme steun van Arib.

Minister Hirsch Ballin van Justitie stuurde de evaluatie van de prostitutiewet in april naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de arbeidsomstandigheden en rechten van prostituees na de opheffing van het bordeelverbod „nauwelijks” zijn verbeterd. „In de huidige situatie hebben prostituees nog steeds vooral plichten en geen rechten.”

De onderzoekers konden geen uitspraken doen over het aantal prostituees dat onder dwang werkzaam is.

SGP-Kamerlid Van der Staaij heeft donderdag minister Hirsch Ballin van Justitie vragen gesteld over Cohens stellingname. Hij vindt het een helder signaal van iemand die een stad met veel prostitutie bestuurt.

SGP-Kamerlid Van der Staaij: „De opvatting van Cohen geeft aan dat het een naïeve gedachte was dat door de afschaffing van het bordeelverbod de onderwereld zou kunnen worden bestreden.”

Een woordvoerster van belangenvereniging De Rode Draad laat weten weinig onder de indruk te zijn van de voorstellen van Cohen. De huidige regelgeving biedt volgens haar al genoeg mogelijkheden om pooiers aan te pakken.

Van der Staaij is het niet eens met deze gedachte eens. „Het juridisch direct aanpakken van souteneurs is door de afschaffing van de bordeelwet juist lastiger geworden. Dat kan alleen maar via juridisch ingewikkelde wegen.” Hij stelt dan in de vragen ook voor om het souteneurschap weer te verbieden, zodat ook illegale praktijk kunnen worden aangepakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer