Nederland betreurt elfde dode Uruzgan
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse militairen hebben donderdag een elfde collega verloren in Afghanistan. De 20–jarige soldaat eerste klasse Tim Hoogland werd donderdagavond gedood tijdens een vuurgevecht, 5 kilometer ten noorden van de Nederlandse basis bij Deh Rawod in de Zuid–Afghaanse provincie Uruzgan.
Premier Balkenende maakte het nieuws donderdag als eerste bekend in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Hij sprak zijn intense medeleven uit aan de nabestaanden van het slachtoffer. Tim Hoogland maakte deel uit van de Bravo Compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Johan Willem Frisokazerne in Assen.Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Berlijn ging het om een langdurig vuurgevecht waarbij de vijand met mortieren op de Nederlanders schoot. Hun Bushmaster, een gepantserd voertuig, werd door meerdere raketten getroffen. Het voertuig moest worden achtergelaten en vernietigd. Dat gebeurde volgens minister Van Middelkoop (Defensie) door een Nederlandse Apache–gevechtshelikopter.
Hoogland is de eerste Nederlander in Uruzgan die in een vuurgevecht is gedood en de zesde Nederlander die het leven liet door oorlogshandelingen.
De afgelopen weken is het onrustig geweest rond Deh Rawod, waar de kleinste van de twee Nederlandse militaire bases is gevestigd. Na de inzet van extra troepen keerde de rust terug, zei Berlijn. Woensdag en donderdag nam de onrust weer toe. „De omgeving is niet stabiel en blijft onze aandacht vragen", zei de generaal.
Volgens Van Middelkoop proberen de Taliban „met de moed der wanhoop" hun status in de regio te verhogen. De laatste maanden concentreren de Taliban zich volgens hem in delen van Uruzgan waar de Nederlanders opereren.
De militaire vakbonden VBM/NOV, ACOM en AFMP reageerden met verslagenheid op het nieuws. „Dit is in– en intriest", zei ACOM–voorzitter Jan Kleian. Voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM/NOV bestempelde de gebeurtenis als „dramatisch voor de nabestaanden en voor de collega’s van het slachtoffer."
Debie hoopt dat de gebeurtenis wellicht iets beter te verwerken is bij de collega’s van het slachtoffer, omdat de soldaat sneuvelde in een rechtstreeks vuurgevecht en niet na een aanslag met een bermbom. „Bij die laffe aanslagen met bermbommen overheerst altijd een gevoel van machteloosheid. Misschien is het dit keer meer begrijpelijk omdat het bij een vuurgevecht is gebeurd. Daar ga je dan echt voor als militair."
Woordvoerster Marlies Verhoef van de AFMP noemde het „dieptreurig." Hoe wrang het ook is, toch zijn dergelijke risico’s inherent aan het militaire beroep, aldus Verhoef. De gebeurtenis staat wat de AFMP betreft overigens los van de vraag of de missie in Afghanistan een vervolg moet krijgen. „Wij zijn tegen verlenging van de missie, maar om andere redenen."