Binnenland

Tweede Kamer legt zich neer bij spoorbrug Hanzelijn

DEN HAAG - De gemeente Hattem heeft haar gevecht tegen de IJsselbrug verloren. De Tweede Kamer komt niet terug op zijn eerdere keuze voor een spoorbrug tussen Zwolle en Hattem.

Redactie politiek
14 September 2007 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Voor de laatste keer debatteerden Kamer en kabinet donderdag over de wens van Hattem om een spoortunnel aan te leggen onder de IJssel in plaats van een brug over de rivier. Minister Eurlings van Verkeer had de Kamer in juli al laten weten dat hij niets voelt voor een tunnel. De aanleg daarvan zou te duur zijn en de oplevering van het nieuwe spoor, de Hanzelijn, met vijf jaar vertragen.De Kamer legde zich daar toen bij neer, op voorwaarde dat niet later zou blijken dat er toch geen vertraging zou optreden bij de keus voor een tunnel.

Hattem liet daarop onderzoek doen door architectenbureau Royal Haskoning. Die concludeerde dat er geen vertraging hoeft op te treden als de Hanzelijn tijdelijk aan de Veluwelijn wordt gekoppeld. Eurlings veegde dat argument donderdag meteen van tafel. „Dat is juridisch niet haalbaar. Dan zou ik de hand moeten lichten met de Tracéwet.”

De minister herhaalde dat hij geen geld heeft voor de bouw van een tunnel. Daarnaast hield hij vol dat de Hanzelijn pas in 2018 volledig in de dienstregeling kan worden opgenomen als er eerst een tunnel moet worden aangelegd. De Tweede Kamer en de betrokken provincies willen de spoorlijn al in 2012 in gebruik nemen. „Ik kan niet anders dan concluderen dat ik de wensen van Hattem niet kan combineren met oplevering van de Hanzelijn in 2012.”

Eurlings wilde vrijdag de aanbesteding voor de spoorbrug bij Hattem de deur uit doen. Hij kreeg daarvoor donderdag direct steun van CDA en VVD. PvdA en SP stemden daar uiteindelijk ook mee in, omdat er nu geen tijd meer is om het alternatief, een tunnel, opnieuw door te rekenen en omdat er financiële schade wordt veroorzaakt als de bouw van de brug niet op tijd begint.

De ChristenUnie, jarenlang de belangrijkste pleitbezorger in de Kamer voor een tunnel, ging -eigenlijk tegen haar zin- ook akkoord. ChristenUnie-Kamerlid Cramer: „De aanleg van een tunnel zou onaanvaardbare vertraging opleveren. Dat is onverantwoord.” Alleen de SGP bleef pleiten voor de aanleg van een tunnel.

Wethouder A. Borst van de gemeente Hattem reageerde na afloop van het debat teleurgesteld. „Dit kabinet heeft een heel andere houding dan het vorige. Deze regering wil met de burgers in gesprek gaan. Dan verwacht je dus ook een andere benadering, namelijk dat het kabinet goed luistert naar wat de burger wil. Die wil een tunnel. Maar die wil is er niet bij het kabinet, ook al zegt het regeerakkoord iets anders. Eurlings heeft niet het lef gehad zijn beleid om te zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer