Leeuwarden wil gratis heroïne verstrekken
Drugsverslaafde daklozen moeten gratis heroïne kunnen krijgen. Dat vindt wethouder mevrouw H. Hafkamp (PAL/GroenLinks, Welzijn) van Leeuwarden. Zij wil een experiment beginnen. Het doel is de overlast van drugsgebruikers te beperken, zolang Leeuwarden geen gebruikersruimte heeft.
Mevrouw Hafkamp zei dit vrijdag op een symposium in Leeuwarden over de zorg aan uitgesloten groepen, zoals dak- en thuislozen. Het symposium werd gehouden ter gelegenheid van de officiële opening van twee nieuwe centra voor dagopvang van dak- en thuislozen in Leeuwarden.
De overlast van drugsverslaafden in Leeuwarden is de laatste jaren toegenomen. Er wordt gehandeld en gebruikt op straat. De meerderheid van de Leeuwarder gemeenteraad is voor een gebruikersruimte, waar drugsverslaafden „onder toezicht” drugs kunnen gebruiken. De gemeente heeft voorlopig echter geen geld voor een dergelijke kostbare voorziening. Zolang er nog geen gebruikersruimte is in de stad, zou gecontroleerde verstrekking van gratis heroïne kunnen helpen de overlast te beperken, denkt Hafkamp. De handel in drugs op straat zal dan afnemen.
De gemeente Leeuwarden wil het aanbod aan dak- en thuislozenzorg verspreiden over de provincie. „Ook kleine gemeenten moeten een taak krijgen in preventie en opvang. Vroegtijdige signalering van problemen is belangrijk als je huisuitzettingen wilt voorkomen”, aldus wethouder Hafkamp. Er zal een zogeheten ”Sociaal centrum Friesland” worden opgezet, dat een ’regiefunctie’ krijgt in de hulp aan dak- en thuislozen. Dit centrum moet ertoe leiden dat de verschillende vormen van dak- en thuislozenzorg in de provincie meer op elkaar worden afgestemd. Het aanbod aan hulp is nu te versnipperd, aldus Hafkamp.
Het Leger des Heils presenteerde op het symposium de niet eerder gepubliceerde uitkomsten van een onderzoek naar sociale uitsluiting, dat in opdracht van het Leger is uitgevoerd door het NIPO. Daaruit blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zich vaak buitengesloten voelt in de samenleving; vorig jaar was dat nog 8 procent. Eenvijfde voelt zich weinig verbonden met de mensen in de omgeving. Bijna vier op de tien Nederlanders zijn van mening dat er in Nederland geen echte armoede bestaat.