Tegenstellingen in debat over islamonderzoek
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag gedebatteerd over het islamonderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Vorig jaar leidde dat tot zware kritiek, dat zal nu niet anders zijn.
„Een grof schandaal”, „naïef”, „linkse kletspraat.” Kamerleden en ministers buitelden vorig jaar april over elkaar heen om de WRR-studie ”Dynamiek in het islamitisch activisme” van negatieve kwalificaties te voorzien.De WRR, een belangrijk adviesorgaan voor het kabinet, had een paar uur eerder een onderzoek naar de islam gepresenteerd. Het rapport was te lezen als één groot pleidooi om te stoppen met zwartmakerij van de islam. De raad laakte het felle debat in Nederland. „Er worden veel grote woorden gebruikt zonder dat daaraan feiten ten grondslag liggen”, stelde een van de auteurs in een toelichting vast.
De WRR brak een lans om ook naar positieve ontwikkelingen binnen de politieke islam te kijken. „Het zou onjuist zijn te veronderstellen dat ”de” islam in algemene zin en a priori haaks staat op acceptatie van democratie en mensenrechten.” Het islamitisch geloof biedt wel degelijk aanknopingspunten voor democratiseringen en mensenrechten, zo wilden de onderzoekers maar zeggen.
Op initiatief van PVV-leider Wilders debatteerde de Kamer donderdagmiddag, en mogelijk ook nog vanavond, over het onderzoek. Het is nog onduidelijk welke kant het debat precies opgaat.
Tussen de politieke partijen bestaan grote tegenstellingen. Het ene kamp, met de PVV, VVD en SGP, zoekt vooral de confrontatie. Het andere gezicht wordt bepaald door D66, GroenLinks en ChristenUnie. Die partijen zoeken vooral naar mogelijkheden om de kloof tussen autochtone moslims en allochtonen te dichten.
Een van de discussiepunten is de suggestie van de WRR om banden aan te knopen met Palestijnse organisaties als Hezbollah en Hamas. De regering heeft deze suggestie net voor het zomerreces in een officiële reactie van de hand gewezen „Organisaties die geweld gebruiken zijn voor ons geen gesprekspartners”, zei premier Balkenende.
De linkse oppositie ziet juist wel kansen in een dialoog met Hezbollah en Hamas. Interessant is de vraag welke positie regeringspartij PvdA zal innemen. Deze zomer sprak PvdA-Kamerlid Van Dam, tegen het regeringsbeleid in, met een bestuurslid van Hamas. Coalitiepartners ChristenUnie en CDA voelden zich afgevallen.
Het is de vraag met welke plannen Wilders zal komen. Kamerleden vrezen dat hij opnieuw het debat zal domineren.