„Andere schooltijden vanwege kinderopvang”
DEN HAAG - Lesgeven van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Daarna kunnen de kinderen tot halfzeven ’s avonds naar de kinderopvang.
Die oplossing draagt de Taskforce Buitenschoolse Opvang aan voor het grote tekort aan opvangplaatsen. Op dit moment worden kinderen voor en na de lessen en tijdens de middagpauze opgevangen. Volgens de werkgroep is het moeilijk om voor deze versnipperde werktijden medewerkers te vinden. Daarom zouden de schooltijden aangepast moeten worden.De werkgroep draagt deze oplossing aan in een rapport dat woensdagmiddag gepresenteerd werd. Daaruit blijkt dat ongeveer 20.000 kinderen op de wachtlijst voor opvang buiten de lesuren van hun basisschool staan.
Het tekort, waarover de onderwijscommissie van de Tweede Kamer vanmorgen met staatssecretaris Dijksma overlegde, is te wijten aan een gebrek aan gebouwen en medewerkers. Enkele weken geleden becijferde brancheorganisatie MOgroep dat de buitenschoolse opvang behoefte heeft aan minstens 8000 pedagogisch medewerkers en 1100 nieuwe locaties.
Het aantal opvangplaatsen groeit sterker dan ooit, maar niet genoeg om aan de explosief toenemende vraag te voldoen. Voor de kinderen op de lijst bedraagt de wachttijd gemiddeld ruim een halfjaar.
Eind dit jaar zal het aantal plaatsen 20 procent hoger liggen dan eind 2006. Dit betekent dat eind dit jaar 215.000 kinderen zullen worden opgevangen, 35.000 meer dan een jaar eerder. Staatssecretaris Dijksma, die het rapport in ontvangst nam, noemt de groei „gigantisch en onverwacht.”
De vraag is onder andere zo sterk gestegen doordat ouders veel positiever zijn gaan denken over kinderopvang. Een andere oorzaak is dat door de aantrekkende economie het aantal tweeverdieners stijgt. Ouders betalen nog maar ruwweg een vijfde van de opvangkosten. Het helpt ook dat scholen sinds 1 augustus verplicht zijn geworden om opvang te regelen als ouders dat wensen.
Volgens werkgroepvoorzitter B. Bruins moeten vooral de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om het tekort aan opvang op te lossen. Ook de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) wijst erop dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huisvestingsproblematiek.
De werkgroep adviseert ouders van wachtende kinderen om opvang op woensdag en vrijdag te kiezen. Op deze dagen zit de buitenschoolse opvang vaak niet vol.
Toch denkt de werkgroep dat „het geen realistisch scenario is dat de wachtlijstproblematiek op de korte termijn opgelost wordt.” Daarom zou de dagindeling van kinderen aangepast kunnen worden: vroeg naar school, halverwege de middag naar de kinderopvang.
De AVS wijst erop dat scholen hun nieuwe taak onder hoge tijdsdruk en met weinig ondersteuning hebben moeten uitvoeren. Om te voldoen aan de nieuwe wet hebben veel scholen gekozen voor het makelaarsmodel: ze inventariseren de behoefte aan opvang en maken een afspraak met een opvangorganisatie. Schoolleiders geven echter aan dat zij hiermee de regie te veel uit handen geven; zij willen graag meer invloed uitoefenen op de (didactische) invulling van de dagbesteding van hun leerlingen. Daarvoor ontbreekt echter tijd en geld.