Binnenland

Lerarentekort kan begroting onderwijs openbreken

DEN HAAG (ANP) – Minister van Onderwijs Plasterk sluit niet uit dat hij zijn begroting voor komend jaar zal moeten openbreken om het dreigende tekort aan leraren aan te pakken.

4 September 2007 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:04

Dat heeft hij dinsdag gezegd.Volgens Plasterk gaat het om een „megaprobleem." Vooral in het voortgezet onderwijs, maar ook op de basisscholen, gaan de komende jaren veel leerkrachten met pensioen. „Ik heb ruimte gemaakt in de begroting, maar ik weet niet of die ruimte groot genoeg zal zijn", aldus Plasterk.

Om genoeg nieuwe docenten te werven, heeft Plasterk dit voorjaar een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan ingesteld. Volgens mediaberichten denkt de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat er per jaar 1 tot 1,5 miljard euro nodig is om de salarissen van docenten voldoende op te krikken.

Rinnooy Kan presenteert 12 september zijn voorstellen. Het kabinet heeft zijn begroting voor volgend jaar echter al voor advies naar de Raad van State gestuurd. Volgens Plasterk heeft de commissie heel snel zijn werk gedaan. Eerder advies was dus niet mogelijk.

De bewindsman wil niet ingaan op de vrees van Tweede Kamerlid Tofik Dibi dat het aanpak van het lerarentekort moet worden gefinancierd door verhoging van het collegegeld en verlaging van de studiefinanciering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer