Minder kinderbijslag voor hoge inkomens
DEN HAAG - De kinderbijslag gaat in 2010 omlaag. Dat komt doordat het kabinet dan geld overhevelt van de kinderbijslag naar het kindgebonden budget. Vooral de hogere inkomens moeten wat inleveren.
Ingewijden in politiek Den Haag hebben een bericht hierover in De Telegraaf van dinsdag bevestigd. De regering zal de begrotingsstukken voor volgend jaar pas officieel over twee weken, op Prinsjesdag, presenteren.In de plannen hevelt het kabinet ongeveer 150 miljoen euro over van het budget van de kinderbijslag naar het kindgebonden budget. Dat is, in tegenstelling tot de kinderbijslag, een inkomensafhankelijke regeling. Vooral hogere inkomens zullen daarom last ondervinden van de maatregel. Per saldo levert de verschuiving een bezuiniging van 100 miljoen euro op voor de schatkist.
Het kindgebonden budget, een paradepaardje van ChristenUnieminister Rouvoet, wordt volgend jaar ingevoerd. Het komt in de plaats van de fiscale kinderkorting. Die heeft als nadeel dat gezinnen met een laag inkomen er niet van profiteren, omdat ze te weinig belasting betalen om voor de korting in aanmerking te komen.
Volgend jaar wordt het kindgebonden budget nog per huishouden verstrekt, vanaf 2009 per kind. Gezinnen krijgen dan meer geld naarmate ze meer kinderen hebben.
CDA, PvdA en ChristenUnie moesten de afgelopen weken alle drie naar maatregelen zoeken om de saldodoelstellingen van het kabinet te halen. Vooral voor CDA en ChristenUnie is het gezinsbeleid een aangelegen punt. Toch zijn de bezuinigingen op de kinderbijslag voor de twee partijen aanvaardbaar.
Woordvoerder Kuijper van de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer: „De ChristenUnie heeft altijd gepleit voor een beleid om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Als dit uitgelekte bericht waar is, dan past het in onze visie.”
In het algemene koopkrachtbeeld gaan gezinnen er niet op achteruit, zegt Kuijper. „Je moet het in het verband zien. Grote gezinnen met hoge inkomens profiteren weer meer van de gratis lesboeken. Nu kunnen gezinnen met lage inkomens een tegemoetkoming krijgen in de onkosten voor onderwijs en schoolboeken.”
De SGP is niet zo enthousiast over de maatregelen. „Deze ontwikkeling duidt niet op positief nieuws voor gezinnen. Per saldo zullen gezinnen met veel kinderen er toch op achteruit gaan”, aldus beleidsmedewerker De Wildt. Hij wijst op „het ongelukkige moment” om geld over te hevelen. „Als je al geld overhevelt dan moet dat op het moment dat de regeling op orde is. Pas in 2009 zal het kindgebonden budget per kind worden verstrekt. Waarom dan nu al geld bij het budget voor de kinderbijslag weghalen en naar het kindgebonden budget schuiven?”