Binnenland

Vaker gevallen van uitkeringsfraude

DEN HAAG (ANP) – Uitkeringsinstanties, de Arbeidsinspectie en Sociale Inlichtingen– en Opsporingsdienst (SIOD) sporen steeds meer fraude op. Dat komt onder meer door een betere samenwerking tussen de verschillende instanties.

3 September 2007 12:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:04

Bovendien is de SIOD extra alert op uitbuiting van werknemers, „een moderne vorm van slavernij die steeds vaker lijkt voor te komen".Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van de SIOD en een brief van staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Vorig jaar hebben gemeenten, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor 179 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, tegen 166 miljoen in 2005.

De SIOD onderzocht vorig jaar 88 complexe criminele zaken. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Negen van de tien zaken in 2006 kwamen voor de rechter. In 2 procent van de gevallen leidde dat tot vrijspraak voor de verdachte. In totaal stuitten de sociale rechercheurs op 216 verdachte personen en honderd verdachte bedrijven. Daarbij spoorden zij vorig jaar voor ruim 35 miljoen euro aan fraude op.

In de helft van de SIOD–onderzoeken ging het om illegale arbeid. Daarbij werd vaak via ingenieuze (buitenlandse) constructies gefraudeerd ten koste van mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt.

Zo trof de SIOD op een ochtend 44 voornamelijk Bulgaarse vrouwen aan in een loods, die hennep zaten te knippen. De vrouwen verkeerden in een afhankelijke positie van de werkgever. Zij werkten onder zeer slechte omstandigheden. De vrouwen verdienden 3 à 5 euro per uur, moesten stil zijn en mochten geen mobiele telefoon bij zich hebben. Zij werden naar het werk gebracht en mochten geen contact met de buitenwereld hebben.

De SIOD heeft in 2006 vier speciale onderzoeken naar uitbuiting verricht. De opsporingsresultaten vormen „zeer waarschijnlijk het topje van de ijsberg" en zijn voor de sociale rechercheurs vooral van belang om meer inzicht te vergaren. Eind vorig jaar zaten nog vier meldingen in de pijplijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer