„Heerlijk zweven over beschermd duingebied”
JULIANADORP AAN ZEE - De Noord-Hollandse duinenkust van Petten tot Den Helder moet de komende jaren niet alleen veiliger worden, maar ook aantrekkelijker voor recreanten, bezoeker én ondernemers. Strandpaviljoenhouder Thomas van der Ploeg wil dat laatste onderstrepen: „Een kabelbaan over de duinen zal heel wat mensen trekken.”
Erg veel bezoekers zijn er niet, deze doordeweekse augustusmiddag bij strandopgang Paal 6 in Julianadorp aan Zee. Op de parkeerplaats staat een enkele auto, de naburige camping staat maar halfvol. Op het asfaltpad door de duinen loopt alleen een oudere man met zijn hond.De duinenrij is hier smal. Na 300 meter lopen staan bezoekers al op het strand. Juist dat smalle maakt de zeewering kwetsbaar. Bij een stevige storm snoepen de golven al aan de buitenste duinenrij. Provincie Noord-Holland heeft daarom gekozen voor een stevige zeewaartse verbreding van strand en duinen. Sleephopperzuigers zullen vanaf 2009 miljoenen kubieke meters zand opspuiten, zodat de kust zo’n 300 meter opschuift de zee in.
Het lijkt erop dat de zogeheten zandsuppleties al begonnen zijn. Dicht bij de strandtoegang van Paal 6 ligt al een sleephopperzuiger zijn lading zand te lossen. Uit een pijp op het voorschip spuit een straal zand gemengd met water. Een andere sleephopper lost zijn zand onder water. Het schip komt steeds hoger op de golven te liggen en verdwijnt dan, om kilometers verder op de Noordzee weer een nieuwe lading zand op te zuigen.
„Dit gebeurt elk jaar”, zegt Thomas van der Ploeg. Samen met zijn broer is hij eigenaar van het strandrestaurant bij Paal 6. „Elk jaar bekijkt Rijkswaterstaat waar er gaten in de kustlijn zijn ontstaan en via deze zandsuppleties repareren ze dat weer.” Deze zandstortingen zijn volgens Van der Ploeg niet te vergelijken met het werk dat er na 2009 aan zit te komen. „Dit is als het ware het goedleggen van een stoeptegel, terwijl er dan een hele nieuwe stoep zal worden gelegd.”
Het verleggen van de kustlijn heeft ontegenzeggelijk ook gevolgen voor het restaurant bij Paal 6. „We moeten verhuizen, dat staat vast. En niet alleen hier, bij Callantsoog hebben we ook twee strandpaviljoens. Daar zal ook wat mee moeten gebeuren.”
Van der Ploeg ziet volop kansen in de komende kustverbreding. Als eerste staat een parkeerplaats achter de paviljoens op zijn verlanglijstje. „Bij het invullen van het nieuwe gebied moeten ondernemers eerst aan bod komen. Op dit moment kunnen we nog geen vuilnisbak plaatsen of we moeten rekening houden met de vogel- en de habitatrichtlijn, omdat de duinen hier zijn aangewezen als beschermd natuurgebied. Van het nieuw ontstane gebied mag wat mij betreft 90 procent natuur worden, als de ondernemers eerst maar mogen bepalen wat er met de overige 10 procent gebeurt.”
Mocht een parkeerterrein te hoog gegrepen zijn, weet Van der Ploeg wel een alternatief: een kabelbaan. „Dat lijkt me schitterend: mensen stappen aan de voet van het duin in een stoeltjeslift en zweven heerlijk over de duinen naar het strand toe. Alle beschermde plantjes kunnen blijven staan en de mensen kunnen er toch van genieten. Mooi toch?”
Een andere wens van Van der Ploeg is dat de nieuw te bouwen paviljoens het hele jaar open mogen zijn. „Dan kan ik de strandgangers het hele jaar bedienen.”
De beheerder van het duingebied tussen Callantsoog en Den Helder is het Landschap Noord-Holland. Duinwachter Do van Dijk moet glimlachen als hij de plannen van Van der Ploeg hoort. „Wij zijn ook voorstander van meer activiteiten in het duingebied. Dat levert meer bezoekers op en hopelijk ook meer donateurs. Maar die activiteiten moeten niet ten koste gaan van het bestaande natuurgebied.” Het door Van der Ploeg gewenste parkeerterrein ziet Van Dijk helemaal niet zitten. „Daarvoor moet de weg door het bestaande duingebied fors breder worden. Dat kan simpelweg niet, omdat er daar beschermde plantsoorten groeien. Van der Ploeg kan dan wel als een soort compensatie de nieuw te ontwikkelen duinen aanbieden, maar die hebben een veel lagere natuurwaarde dan de oude duinen.”
Een kabelbaan vindt Van Dijk geen goed alternatief omdat er in het gebied tapuiten broeden in konijnenholen. „Die vogels zullen het heus niet waarderen als er mensen over hun nest zweven.” Voor dergelijke initiatieven is volgens Van Dijk wel plaats bij de duinen die meer richting Callantsoog liggen. „Die duinenrij is opgespoten. De natuurwaarden zijn er veel lager. In goed overleg tussen ondernemers, overheden en natuurbeschermers valt er best wat moois te realiseren.”
De Nederlandse kust kent tien zwakke schakels die dringend versterking nodig hebben tegen de oprukkende zee. Deel 2 van een serie: Noord-Nederland. Woensdag deel 3.