LTO-voorman burgemeester Oostflakkee
OUDE-TONGE - Jan Heijkoop (1953) wordt de nieuwe burgemeester van Oostflakkee. De inwoner van Oud-Alblas treedt maandag aan als opvolger van A. J. C. van Pelt, die per 1 september met leeftijdsontslag gaat.
De Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin, Franssen, heeft de plaatselijke fractievoorzitters zes kandidaten voorgedragen, op grond van een door hen opgestelde profielschets. De fractievoorzitters hebben vervolgens hun keuze laten vallen op de bestuurder uit de Alblasserwaard.Heijkoop is benoemd tot waarnemend burgemeester voor onbepaalde tijd. „Het is niet de bedoeling dat ik een periode overbrug, maar dat ik hier voor langere tijd aan de slag ga”, laat de CDA’er weten. Vandaar dat er vanuit de plaatselijke politiek een vertrouwenscommissie werd gevormd. Heijkoop was sinds december 2004 voorzitter van LTO Noord, waarvan meer dan 35.000 agrariërs uit negen provincies lid zijn.
Op Goeree-Overflakkee speelt de samenwerking en eventuele herindeling tussen de gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee een grote rol. „In die ingewikkelde discussie moeten voor- en nadelen op een rij worden gezet. De gemeenten staan er verschillend in en daar moet klaarheid over komen. In dat proces wil ik graag mijn steentje bijdragen.”
Gelet op deze ontwikkeling heeft commissaris Franssen in overleg met de fractieleiders besloten een ervaren bestuurder tot burgemeester te benoemen. Heijkoop voldoet aan die eis. Hij was van 1982 tot 2001 lid van Provinciale Staten en vanaf 1995 gedeputeerde van Zuid-Holland.
In 1999 moest hij deze functie neerleggen vanwege de Cetecoaffaire, waarbij met geld van de provincie werd gespeculeerd. Van 2000 tot 2002 fungeerde hij als waarnemend burgemeester van de gemeente Cromstrijen.
De kersverse burgemeester werd gevraagd voor zijn nieuwe functie. „Franssen vroeg of hij mijn naam aan de vertrouwenscommissie mocht doorgeven. Dat leidde tot een heel plezierig gesprek.”
Behalve de samenwerking op Goeree-Overflakkee staan Heijkoop nog een paar andere klussen te wachten. De werkgelegenheid in de gemeente met ruim 10.000 inwoners, verdeeld over de kernen Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel en Achthuizen, is een hot item. „Op het eiland is de werkgelegenheid in de agrarische sector afgenomen. Veel inwoners werken in de regio Rijnmond. Het is het streven meer werkgelegenheid op Goeree zelf te realiseren. Oostflakkee is vanuit Rijnmond de eerste gemeente van het eiland en komt daarvoor het eerst in aanmerking.”
Verder vraagt onder meer het drugsgebruik onder jongeren de aandacht. Hier haalde het eiland enkele jaren geleden het landelijke nieuws mee. „Dat is zeker een aandachtspunt. We moeten niet zelfingenomen doen en denken dat dit alleen een probleem van de grote steden is. Drugsgebruik komt ook op het platteland voor en vraagt onze voortdurende zorg.”
De scheidend voorzitter van LTO Noord en mede-eigenaar van een melkvee- en zuivelverwerkingsbedrijf in Oud-Alblas wil oog houden voor de belangen van de akkerbouwers in de gemeente. „De landbouw is van oudsher een belangrijke economische factor in dit gebied. Ik ben goed op de hoogte van alle aspecten die spelen en heb een warme belangstelling voor de ontwikkelingen die gaande zijn. Ik heb er echt veel zin om hier aan de slag te gaan.”