Binnenland

Patiënten Bernhoven in onzekerheid over besmetting

OSS/VEGHEL (ANP) – Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel gaat bij vijfhonderd patiënten kijken of ze misschien zijn besmet met het hiv–virus, hepatitis B of C. Door een technische fout in vier nieuwe desinfectiemachines zijn slangetjes voor onderzoek aan maag, darmen en longen mogelijk niet goed schoongemaakt.

30 August 2007 18:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is niet verrast door het incident en benadrukt het belang van „checken, dubbelchecken en nog eens checken. Maar je kunt dit soort incidenten niet voor zijn", aldus een woordvoerder.Bernhoven heeft de patiënten donderdag in een brief opgeroepen binnen een week bloed af te staan. Het ziekenhuis zet extra personeel in om mensen ook buiten kantooruren te kunnen helpen.

Patiënten krijgen mogelijk pas over enkele maanden duidelijkheid of ze besmet zijn geraakt. Volgens arts–microbioloog Sander Leenders van het ziekenhuis kan nu alleen worden vastgesteld of ze ten tijde van de behandeling waren besmet met hiv, hepatitis B of C. „Als dat zo is, kan pas over een half jaar via vervolgonderzoek worden vastgesteld of de virussen ook op andere patiënten zijn overgedragen. Dat komt doordat deze virussen een incubatietijd van een half jaar hebben", aldus Leenders. Hij gaat ervan uit dat eind september enkele mensen worden opgeroepen voor het vervolgonderzoek.

Het Brabantse ziekenhuis heeft de leverancier van de apparatuur, Sanamij in Rotterdam, aansprakelijk gesteld, omdat het zou gaan om een fout in de machines. Maandag en dinsdag bleek dat door een technisch mankement de slangen mogelijk niet goed gereinigd zijn. Het mankement was niet bekend, omdat de machines in Oss en Veghel de eerste in Nederland van dit type zijn. De desinfectiemachines worden inmiddels ook in andere ziekenhuizen gebruikt.
Om paniek te voorkomen, wil noch Sanamij noch de Inspectie voor de Gezondheidszorg zeggen waar de apparaten staan. „Het gaat om een of twee ziekenhuizen. We hebben niet gehoord dat daar problemen zijn met de machines, maar vooralsnog raden we af de apparaten te gebruiken", aldus een woordvoerster van Sanamij. Volgens haar kan het zijn dat de slangen zijn losgeschoten tijdens het reinigen, waardoor de scopen niet volledig zijn schoongemaakt. „Maar het kan ook komen door een menselijke fout. We sluiten niets uit".

Volgens de inspectiedienst is het niet mogelijk een protocol op te stellen om te zorgen dat de apparaten goed gereinigd worden. De oorzaak van een gebrekkige reiniging is steeds verschillend", aldus een zegsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer