Ziekenhuis Harderwijk beste in test
AMSTERDAM - Het Sint Jansdalziekenhuis in Harderwijk is het beste ziekenhuis van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants in Amsterdam dat woensdag werd gepresenteerd.
Het ziekenhuis scoort op alle punten uitstekend, aldus consultant Robin Alma. Hij vergeleek 92 ziekenhuizen met elkaar waarbij het Sint Jansdal in Harderwijk als beste uit de bus kwam. Nij Smellinghe uit Drachten staat op de tweede en het Westfriesgasthuis in Hoorn op de derde plaats.„Zowel in medisch als in financieel en operationeel opzicht doet het ziekenhuis in Harderwijk het prima”, aldus Alma. „Slechts op één onderdeel was er een gemiddelde score: het aantal klachten was vrij hoog.”
In de jaarlijkse enquête van Elsevier onder professionals in de zorg komt Sint Jansdal minder goed uit de verf. Het ziekenhuis staat te boek als een gemiddeld streekziekenhuis. De Sionsberg in Dokkum is volgens Elsevier het beste ziekenhuis, het Tergooiziekenhuis in Hilversum eindigde als tweede, het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk neemt de derde plek in.
Volgens Alma is de ziekenhuislijst van zijn organisatie „objectiever” dan die van Elsevier. „Elsevier vraagt specialisten en huisartsen om een waardering, wij letten op de naakte feiten. We gaan aan de hand van jaarverslagen en rapporten van de Inspectie voor de Volksgezondheid na hoe succesvol specialisten zijn, hoe het met de hygiëne is gesteld en hoe ziekenhuizen omgaan met de financiën.”
Directielid Wout Adema van het Sint Jansdal is „blij” met de uitkomst van het onderzoek van Roland Berger. „We hebben de afgelopen jaren een gezond financieel beleid gevoerd. Er zijn goede reserves en er is ruimte om te investeren in nieuwbouw en verbouw. Ook operationeel doen we het goed. Patiënten weten ons te vinden: de afgelopen jaren is het marktaandeel met 3 procent gegroeid.”
Uit het onderzoek van Roland Berger blijkt dat kleinere ziekenhuizen beter presteren dan grote ziekenhuizen. Ze zijn beter te besturen, de afstand tussen arts en patiënt is kleiner en de zorg heeft een persoonlijker karakter. De fusiegolf van de laatste jaren heeft nauwelijks voordelen opgeleverd, aldus Alma.