Patiënten mogelijk besmet met hiv
OSS/VEGHEL – Vijfhonderd patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel zijn mogelijk besmet geraakt met het hivvirus, hepatitis B of hepatitis C. Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.
De kans op besmetting is ontstaan doordat vier reinigingsmachines voor het schoonspoelen van slangen die worden gebruikt voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen niet goed blijken te werken. Volgens het ziekenhuis is er sprake van een mankement dat begin deze week werd ontdekt. Het ziekenhuis, dat de reinigingsmachines kortgeleden aanschafte, stelt leverancier Sanamij uit Rotterdam aansprakelijk.De kans dat de 500 patiënten daadwerkelijk zijn besmet, noemde het ziekenhuis vanochtend overigens „uiterst gering. Dan moet er bloed of slijm van een patiënt die al hepatitis B, C of het hivvirus had, aan de slang blijven zitten tijdens het desinfecteren. Vervolgens moet het via de scope op een andere patiënt zijn overgedragen. Die kans is zo klein dat we ervan uitgaan dat niemand besmet is”, aldus bestuursvoorzitter René Peters van het ziekenhuis.
In samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt het ziekenhuis echter het zekere voor het onzekere en wil het alles uitsluiten. Daarom krijgen de 500 patiënten donderdag een brief waarin ze opgeroepen worden binnen een week bloed af te staan. Volgens Peters gaat het om 300 patiënten die tussen 9 juli en 27 augustus in het ziekenhuis in Veghel een kijkonderzoek hebben ondergaan. In Oss gaat het om 200 patiënten die tussen 13 augustus en 28 augustus een dergelijk onderzoek hebben gehad.
Het ziekenhuis is daarvoor de komende dagen buiten kantoortijden geopend. Ook wordt extra personeel ingezet. Alle huisartsen en GGD medewerkers in de regio zijn op de hoogte. Eind september wordt bekend of er daadwerkelijk mensen besmet zijn, al sluit het ziekenhuis niet uit dat vanwege de lange incubatietijd voor hepatitis B, C en het hivvirus over enkele maanden vervolgonderzoek nodig is bij patiënten die pas een kijkoperatie hebben gehad. Ziekenhuis Bernhoven is het eerste dat met het gebruikte type machine werkt.
Vorig jaar moest ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom 250 mensen terugroepen voor bloedonderzoek nadat een medewerker het desinfecterende middel om de scopen te reinigen per ongeluk had verwisseld met wasmiddel. Uiteindelijk bleek niemand besmet. In 2005 kampten het Leyenburgziekenhuis in Den Haag en de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn met een defect in hun wasmachines, waardoor eveneens kijkoperaties met mogelijk vervuilde slangetjes werden verricht.
Een woordvoerster van Sanamij wilde donderdagmorgen niet reageren, maar stelde een persbericht in het vooruitzicht dat bij het ter perse gaan van deze krant nog niet was gepresenteerd.