Heinsbroek zorgt opnieuw voor rel
Opnieuw zorgt minister Heinsbroek (LPF) voor een relletje in het kabinet. Ditmaal zijn publieke uitspraken van hem over de macht van het ministerie van Financiën bij VVD-minister Hoogervorst flink in het verkeerde keelgat geschoten. VVD-leider Zalm steunt de boze minister van Financiën.
In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Heinsbroek dat Financiën al jarenlang te veel invloed uitoefent op het beleid. „Financiën heeft vanaf Lieftinck (PvdA-minister van Financiën kort na de oorlog, red.) een steeds groter machtspositie opgebouwd onder het motto: wij zitten op de centjes dus wij bepalen hoe het werkt”, aldus de minister van Economische Zaken.
Volgens de bewindsman heeft Financiën jarenlang „een goede rol” gespeeld om de overheidsfinanciën op orde te houden. „Dat was lange tijd ook nodig toen al die PvdA-bewindslieden steeds de financiële grenzen opzochten.” Maar Financiën moet niet beeldbepalend worden, vindt Heinsbroek. „Het is niet zo dat Financiën de rekening betaalt, maar de belastingbetaler: werkgevers en werknemers dus. Die betalen het hele spul. Op Economische Zaken gaan wij ervoor zorgen dat hun belangen goed behartigd blijven.”
Daarbij vermeldt Heinsbroek ook dat hij het begrotingsbeleid van het huidige kabinet „rigide” vindt. „Ik ben het er niet helemaal mee oneens, maar er kan iets meer gedaan worden. Nederland is het braafste jongetje van de klas.” Volgens Heinsbroek kan het financieringstekort best iets hoger uitkomen, zodat er meer geld is voor lastenverlichting. Een tekort van tegen de 3 procent, zoals sommige grote EU-lidstaten kennen, gaat hem te ver. Maar wat hem betreft mag het tekort best „enkele tienden van procenten” hoger zijn dan nu het geval is.
Minister Hoogervorst (Financiën) toonde zich donderdag tijdens een kennismakingsoverleg met de Tweede Kamer verbaasd over de uitspraken van Heinsbroek. „Er is geen sprake van een grote macht van Financiën. Heel het kabinet is verantwoordelijk. Het is jammer dat er bij Economische Zaken blijkbaar Calimero-achtige gevoelens leven.”
Volgens Hoogervorst zijn de afspraken in het strategisch akkoord glashelder. Hij typeerde de uitspraken van Heinsbroek als „niet geheel relevant.” Volgens de VVD-bewindsman is het niet goed als ministers afstand nemen van de gemaakte afspraken. „En elke dag weer een interview en nieuwe uitspraken. Als dat zo doorgaat, wordt het een operette”, waarschuwde Hoogervorst.
De minister van Financiën kreeg vanmorgen bijval van zijn voorganger Zalm, momenteel politiek leider van de VVD. Zalm zegt „een beetje moe” te worden van de vele luchtballonnen die Heinsbroek oplaat, en die strijdig lijken met het kabinetsbeleid. Volgens Zalm moet Heinsbroek ervoor kiezen het kabinetsbeleid „zonder zeuren” te verdedigen, of hij moet gewoon opstappen als minister.
Zalm vindt het „raar” dat Heinsbroek beweert dat het begrotingstekort nog wel iets verder kan oplopen. „De begroting is nog niet eens officieel gepresenteerd of hij weet al te vertellen dat het allemaal niet deugt. Hij staat zijn eigen verlies gewoon te verkopen.”
GroenLinks-leider Rosenmöller heeft donderdag meteen opheldering gevraagd aan Hoogervorst. Hij wil dat de minister in een brief uitlegt hoe de uitspraken van Heinsbroek zich verhouden tot het kabinetsbeleid. Afgelopen dinsdag riep Rosenmöller premier Balkenende samen met Heinsbroek naar de Kamer om met hen te debatteren over de eenheid van kabinetsbeleid. Toen ging het om publieke kritiek van Heinsbroek op het politiebeleid.